„Дон Кихот” – един от шедьоврите в балетната класика,  за последно през този сезон  на сцената на първия ни театър - на 24 януари и 14 май от 19 часа
20 яну 2015

„Дон Кихот” – един от шедьоврите в балетната класика, за последно през този сезон на сцената на първия ни театър - на 24 януари и 14 май от 19 часа

На 24 януари и 14 май от 19 часа на сцената на Софийската опера и балет ще бъде представен балета „Дон Кихот”- за последен път през този сезон.

Участват: Марта Петкова, Емил Йорданов, Катерина Петрова, Росен Канев, Натали Братанова, Боряна Петрова, Кристина Чочанова, Дойчин Дочев, Цецо Иванов, Вяра Иванчева, Кирил Иванов, Георги Аспарухов, Еленко Иванов

„Дон Кихот” е една от най-ярките и непреходни балетни творби на Мариус Петипа. Големият майстор създава ярък празничен спектакъл, изпълнен с радост и веселие и завинаги го записва сред шедьоврите на балетната класика.

Постановката на балета „Дон Кихот” на софийска сцена е дело на Чабукиани през 1969 година. Сегашната постановка е на професор Петър Луканов. За първо представление на прочутия балет се счита постановката през 1869 г. в „Болшой театър“ в Москва.

Интересна е историята на балета „Дон Кихот”. Неговото либре е по романа  на Сервантес. Образът на печалния рицар Дон Кихот, готов на всякакви подвизи и благородни постъпки, се явява в основата на сюжета. В едноименния балет той е второстепенен персонаж, а либретото се съсредоточава на любовната история на Китри и Базил, изпълняващи свои вариации на градския площад.

Кръчмарят Лоренцо иска да омъжи дъщеря си Китри за богатия аристократ Гамаш. Но Китри е влюбена в бръснаря Базил. Дон Кихот, влюбен в рицарските романи, вижда във въображението си образа на Дулсинея, за която взема Китри.

По време на празнично веселие в кръчмата Базил разиграва сцена на самоубийство и Китри умолява баща си да благослови любовта им. Лоренцо се колебае. Възмутеният Дон Кихот заповядва да се изпълни молбата. С неохота Лоренцо ги благославя. Базил бързо се изправя цял и невредим – неговото самоубийство е било само шега. Приятелите избутват Гамаш от крачмата.

Всеобщото веселие и танците продължават. На площада всичко е готово за празника в чест на влюбените. В тържествен марш се събират гости. Среди тях са благородният рицар Дон Кихот и неговият оръженосец Санчо Панса.

Зрителите, които си закупят билети за двата балетни спектакъла „Дон Кихот” и „Баядерка”,  ще могат да ползват  специално намаление от 20 % , за цени на билетите от 12 до 40 лв.