Балетът „Баядерка” – един от върховете в сценичното изкуство, за последен път през този сезон - на 30 и 31 януари от 19 часа
20 яну 2015

Балетът „Баядерка” – един от върховете в сценичното изкуство, за последен път през този сезон - на 30 и 31 януари от 19 часа

Балетът „Баядерка” ще се играе за последен път през този сезон на сцената на Софийската опера и балет на 30 и 31 януари от 19 часа.

Хореографията е на Мариус Петипа, а постановката е на Павел Сталински. Участват солистите на балета Катерина Петрова, Марта Петкова, Веса Тонова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Александър Александров и др.

Диригент на спектакъла е Борис Спасов.

За първи път на сцената на Софийската опера и балет през 2012 година беше представена цялостната оригинална версия на този балет. Един от най-вълнуващите шедьоври на прочутия Петипа е вдъхновен от драмата на древноиндийския поет Калидаса и баладата на Гьоте „Баядерка”. Трагизъм и лирика, стремеж към щастие, любов и свобода се преплитат в тази прочута творба, чието действие се развива в древна Индия. Сюжетът претворява страстната и всепоглъщаща любов на баядерката Никия към смелия воин Солор. Верност, измяна, искреност и коварство са в основата на този изразителен балетен спектакъл, властващ през времето като апотеоз на пламенната любов.

Хореографът Павел Сталински е един от най-известните руски балетмайстори. Той поставя балетни спектакли по цял свят. Неговият баща, Олег Сталински, също е изтъкнат балетист и хореограф. Олег Сталински вдъхва на Павел любов към балета. Синът се възхищава от баща си, който до 75-годишна възраст е свързан с това възвишено изкуство. Въпреки, че има порок на сърцето и рани от Втората световна война, Олег до своя край учи младите хора на балет. Изцяло предан на танца е и Павел. Той пристига в Софийската опера през май 2012 година, за да постави балета „Баядерка”. В тази си версия творбата не е играна в България. Това е един от най-трудните балети; подобно на „Лебедово езеро”, той е сред върховете в сценичното изкуство. В него поединично и в масовите сцени се появяват над 80 човека. Сред изпълнителите са и ученици от Националното училище за танцово изкуство в София.

Павел Сталински е възхитен от работата на балетните ни артисти. Той поставя „Баядерка” по Мариус Петипа, но се стреми да даде и много от себе си за идеалното изграждане на всеки образ и неговото самостоятелно звучене на фона на цялата постановка. Девизът на Сталински е обикновен, в него има много искреност и яснота: „Трябва да се танцува не само с тялото, но и с душата, да се приобщиш към ролята си така, както всеки вярващ се приобщава към Бога!”

Хореографът Павел Сталински е влюбен в своята пианистка Галя Лущенко. Изключително добра пианистка, тя пристига с него в България, за да свири на репетициите на прочутия балет. Двамата се срещат случайно преди години, на премиерата на балета „Дон Кихот” в Лвов. Любовта пламва от пръв поглед. Сталински твърди, че съществува такова привличане. Младата дама има син от първия си брак. Балетистът вече е баща на две големи дъщери. Нищо не е в състояние да прекъсне връзката им. „При такава силна любов, твърди хореографът, винаги се намесват тъмните, зли сили.” Един ден Павел се качва на висока стълба, за да поправи електрическата инсталация в дома си. Изведнъж, като че ли някой бутва стълбата и той пада. Има фрактури по цялото си тяло, по таза и прешлените, скован е от болката. Галя не се отделя от него, докато не се възстанови напълно. От тогава двамата са неразделни и вярват в съдбата. Сталински и Лущенко са убедени, че в началото на всяко привличане е страстта, после идва духовната връзка и тогава настъпва истинската, голямата любов, както е в балета „Баядерка”.

Зрителите, които си закупят билети за двата балетни спектакъла „Баядерка” и „Дон Кихот”,  ще могат да ползват  специално намаление от 20 % , за цени на балетите от 12 до 40 лв.