НОВОГОДИШНИЯТ КОНЦЕРТ: УДОВОЛСТВИЕ И ИЗНЕНАДИ
30 дек 2014

НОВОГОДИШНИЯТ КОНЦЕРТ: УДОВОЛСТВИЕ И ИЗНЕНАДИ

Новогодишният концерт, несъмнено най-енигматичното събитие в програмата на Софийската опера и балет и този път се очаква с подчертан интерес и вълнение. Едва ли в столичния културен афиш има друг подобен феномен, за който в аванс да се знае толкова малко, а да се очаква с такова нетърпение. И тази година билетите за концерта, който приключва докато отброяваме последните часове на отиващата си година, бяха изчерпани още в началото на ноември, а по неписана традиция публиката ще узнае съдържанието на програмата едва с влизането в залата. 

Екипът на режисьора Пламен Карталов не изневерява на добрата традиция и за пореден път ще очарова най-преданите фенове на Новогодишния концерт с избрани оперни и балетни изпълнения на солистите на театъра и гостуващите артисти в програмата от две части с много акценти. Празничният концерт ще бъде открит с относително рядко изпълняваната у нас увертюра „Кандид“ на Ленърд Бърнстейн с оркестъра на Софийската опера и балет под палката на Григор Паликаров. Следват откъси от премиерни оперни и балетни заглавия от сезона, комбинирани с творби от репертоара на театъра. Ще прозвучи музиката на „Пепеляшка“ от Росини, „Ловци на бисери“ от Бизе, „Княз Игор“ от Бородин, Вердиевите „Силата на съдбата“, „Травиата“, „Макбет“, „Атила“, „Лакме“ от Делиб, „Тоска“, „Джани Скики“ и „Турандот“ от Пучини, „Андре Шение“ от Джордано, „Палячи“ от Леонкавало. Те ще бъдат изпълнени под диригенството на Борис Спасов, Григор Паликаров и Велизар Генчев от солистите Радостина Николаева, Костадин Андреев, Силвана Пръвчева, Баясгалан Дашням, Габриела Георгиева, Камен Чанев, Таня Иванова, Диана Василева, Бисер Георгиев, Александър Носиков, Силвия Тенева, Атанас Младенов, Благовеста Мекки-Цветкова, Милена Гюрова, Хрисимир Дамянов, Веселин Михайлов.

Kamen Chanev 160Прочутият тенор Камен Чанев ще покаже таланта си  в „Тоска“ от Пучини - заглавието, с което на 4 февруари 2015 г. под диригентството на  Ерих Вехтер ще завърши предстоящият цикъл от четири негови гостувания в Софийската опера и балет. Цикълът започва на 23 януари 2015 г., когато Чанев ще пее в „Риголето“ от Верди с диригент Борислав Иванов. На 28 януари тенорът участва в „Бал с маски“ от Верди с диригент Борис Спасов, а на 1 февруари е в състава на „Дон Карлос“ от Верди с диригент Григор Паликаров.

0010 IMG 0794 200Силно застъпени в програмата на Новогодишния концерт са балетните заглавия начело с актуалната премиера на театъра, „Спящата красавица“, режисьорски дебют на примабалерината Маша Илиева, „Баядерка“ и „Дон Кихот“ от Минкус. На сцената ще застанат първите сили на балетната трупа, сред които примабалерините Марта Петкова и Катерина Петрова, Цецо Иванов, Вихра Маджарова, Людмила Илиева, Кристина Чочанова.

Изненадите са запазена марка на Новогодишните концерти на Софийската опера и балет, но и този път ще станат известни по време на самото събитие и при излъчването му от БНТ 1. Първата му част ще бъде показана на 3 януари 2015 г. от 15.45 ч., а втората – на 11 януари 2015 г.