За втори път България е част от европейската нощ на театрите - news7 - 15.11.2014
16 ное 2014

За втори път България е част от европейската нощ на театрите - news7 - 15.11.2014

Събитието започна от Софийската опера

Почитателите на сценичните изкуства в няколко европейски страни посрещат за пета поредна година Европейската нощ на театрите тази събота. В България честването е за втори път с участието на 11 софийски театъра и културни събития в 10 града на страната.

Символичният старт на събитието беше в Софийската опера, където от 10 ч. днес имаше поредица от събития. 16-часовият културен маратон тук започна с концерт за най-малките и продължава и в момента.

Нощта на театрите беше открита официално в Софийската опера и балет от директора на театъра акад. Пламен Карталов и тазгодишните посланици Силвана Пръвчева и Катерина Петрова. Специален гост беше примата Александрина Милчева с открит урок, на който разкри тайните на оперното изкуство. На публиката и младите си колеги тя пожела да уважават онова, на което се посвещават.

Специалната програма започна с Концерт за бебоци и операта за деца "Хензел и Гретел". Най-впечатлени бяха най-малките посетители на операта.

Публиката успя да надникне и зад кулисите на театъра, да погледне в кухнята на представленията и да научи историята на уникалната сграда на Софийската опера. Проектът е на арх. Лазар Парашкеванов, чиято задача била да построи единствен по рода си културен център.

Открита през 1953 г., залата на софийската опера е с най-добрата акустика в света и до днес.