Примабалерината Маша Илиева се завръща като режисьор със "Спящата красавица" - в-к Дневник - 07 ное 2014
09 ное 2014

Примабалерината Маша Илиева се завръща като режисьор със "Спящата красавица" - в-к Дневник - 07 ное 2014

Известната българска примабалерина Маша Илиева, която сложи край на балетната си кариера през 2009г., се завръща на сцената като режисьор с нова постановка на балета "Спящата красавица", максимално близка до оригинала на Пьотр Илич Чайковски. Премиерата ще се състои на 14 ноември на сцената на Софийската опера и балет, информират домакините.

Досега на сцената на операта се играеше кратка версия на спектакъла за деца, но в постановката на Илиева сто балерини и балетисти, 40 от които ученици на Националното училище за танцово изкуство, ще пресъздадат "Спящата красавица" на сцената в почти двучасов спектакъл. В оригиналния замисъл на Чайковски балетът е дълъг четири часа.

В предстоящата премиера образът на феята Карабос, която според автора трябва да се изпълнява от мъж, ще бъде жена, която ясно показва своята властност, разказва режисьорката. Примабалерината също е включила и някои свои хореографии в пролога и трето действие.

Примабалерината Маша Илиева се завръща като режисьор със "Спящата красавица"

Кадри от репетициите на "Спящата красавица"


Маша Илиева е танцувала в петербургската версия на спектакъла през 1995 г. и 2005 г. в образите на Аврора и Фея Люляк. Тя е магистър по режисура и педагогика от 2000 г. и е оценена от критиката заради изрядната си техника и силното си сценично присъствие.

Едни от най-добрите й роли са Китри в "Дон Кихот" и мадам Ортанз в "Зорба гъркът", а работата и като балетен педагог допринася за престижни награди на учениците й в Люксембург, Виена и Добрич. Последната й роля като танцьор беше Силфида от едноименния балет на Херман Льовенскьолд.

Връзка към публикацията