Балетът „Спящата красавица” е романтика и в него всичко е възможно
28 окт 2014

Балетът „Спящата красавица” е романтика и в него всичко е възможно

 

Маша Илиева е весел човек,  макар и да не й  личи. Обича приказния свят, който понякога противопоставя на действителността. Едно от децата, от нейната балетна школа й казва: „Искам да гледам спектакли-приказки като „Лешникотрошачката”, но този балет  се играе само по време на Коледа. А кога ще мога да видя балет по приказката „Спящата красавица?” Маша й отговаря да заповяда на премиерните спектакли на въпросния балет през месец ноември. Прима-балерината е уверена, че всяко едно от нейните момиченца иска да стане голяма балерина. Да играе Спящата красавица, а после да й ръкопляскат дълго.

Мария Илиева е възпитана в любов към балета. Нейната майка е родена в Санкт Петербург и като дете е танцувала и участвала в театрални спектакли. Голямата й мечта била нейното момиченце да стане балерина. И мечтата се сбъднала.

"От малка започнах да посещавам спектаклите на Международния балетен конкурс във Варна и на операта в София. После дойдоха уроците по балет. Съдбата ми бе предопределена", разказва Маша. Ако не беше станала балерина, сега тя може би щеше да е художничка, защото и до днес това е любимото й изкуство. Хобито й е да рисува. "Всички тетрадки ми бяха изрисувани. И сега, отстрани на написаните редове, винаги си нахвърлям някакви скици. Но не рисувам много добре", скромничи балерината.

В Хореографското училище я приемат сред първите в списъка. Има късмет, че още на следващата година пристигат специалисти от Хореографското училище в Санкт Петербург (тогава все още Ленинград) и харесали три деца. Между тях е и Маша. Там учи 7 години.

"Още помня първото си качване на сцената - споделя балерината. Ужасно се страхувах. В един момент даже се сблъсках с едно от момичетата. Затова и сега, като преподавател, изправям децата от много малки пред публика, за да преодолеят този почти панически ужас от неизвестното."

Колкото и странно да звучи, Маша Илиева никога не се блазни от международни конкурси. "Стигаше ми, че спечелих приз във Варна. От този момент престана да ми е интересно."

В Софийската опера я приемат по стандартния начин - с конкурс, както всички останали. Маша обаче се оказва не като всички останали. Още първата година получава солови партии. "Въпреки това минах през всички етапи на развитие. Играла съм абсолютно всичко", казва примабалерина, която днес е постановчик и хореограф на балета „Спящата красавица”. Това е балетът, който искат да танцуват  момиченцата, когато пораснат.

„Романтичното никога не си отива от душата ми, казва Маша Илиева, защото без него е невъзможна нито една моя крачка в реалния живот! Балетът в „Спящата красавица” е романтика, а романтиката е балет.  По тази причина в него всичко е красиво и възможно!”