Балетната премиера за сезона: “Спящата красавица” – наполовина дълга и два пъти по-хубава - в-к Труд - 25.10.2014 -  Елизабет Радкова
27 окт 2014

Балетната премиера за сезона: “Спящата красавица” – наполовина дълга и два пъти по-хубава - в-к Труд - 25.10.2014 - Елизабет Радкова

Примабалерината Маша Илиева тези дни е доста ангажирана. Трудно е да я открие човек, защото непрекъснато репетира с балета на Софийската опера. Тя е режисьор-постановчик на единствената балетна премиера на националната трупа за сезона – “Спящата красавица”. Когато не е в балетната зала, значи е в шивалнята, за да нагледа как върви изработката на красивите костюми.

Премиерата наближава, а Илиева не е от хората, които ще се примирят с нещо по-малко от перфектното. Преди обед текат репетициите с кордебалета, а следобед – със солистите. Самата Маша е минала през почти всички женски партии в това произведение, но фея Люляк е коронната й роля.

“Спящата красавица” е емблематичен балет – може би дори по-емблематичен от “Лебедово езеро”. Това е спектакъл, който изисква съвършена танцувална техника, дори е бил създаден, за да покаже виртуозността на най-перфектните балерини на своето време. За да се разкрият достатъчно възможности за това, произведението е набъбнало до солидните 4 часа. Зрелището е прекрасно за специалистите, но за обикновения зрител е леко отегчително. Затова при поставянето на балета Маша Илиева го е съкратила наполовина. Кондензирала е действието, без да осакатява прекрасната хореография. Тоест направила е балетната приказка по-интересна и още по-вълшебна. Всъщност. доц д-р. Илиева има опит в тези работи, защото е поставила повече от 15 приказни детски спектакъла в Софийската опера.

В шивалнята на Операта жените работят без да приказват. Изпод иглите на ритмично потракващите машини излизат метри тюл, нагънати по специален начин – правенето на балетните пачки е пипкава и трудоемка задача. Бързат, защото премиерата наближава. Маша Илиева показва един от почти готовите костюми. Време е да се връщаме в балетната зала, защото репетициите продължават.

Да кажем, че е взискателна, би било твърде меко. Накрая всички са изпотени и задъхани. 14,30 е. Изумително е колко бързо успяват да свалят триката, анцузите, туфлите и калците, и, вече в “цивилни” дрехи, да изхвърчат на улицата преди екипа на “Труд”. Бързат за по цигара или за някоя хапка.

На 14 ноември в Софийската опера и балет предстои премиерата на “Спящата красавица” от Чайковски. Марта Петкова, Катерина Петрова и Боряна Петрова ще изпълняват ролята на Аврора. Марта и Катерина ще играят и фея Люляк, заедно с Веса Тонова и Вихра Маджарова. Като злата фея Карабос ще се редуват Сара-Нора Кръстева, Веса Тонова, Венера Христова и Калина Калчева. В спектакъла участват и 38 деца от Националното училище за танцово изкуство.

Маша Илиева: Злата фея няма да е мъж, а красива жена

- Г-жо Илиева, откога работите по постановката на “Спящата красавица”.

- През пролетта на 2013 г. ръководството на Софийската опера ми възложи да поставя произведението на Чайковски с великолепната хореография на Мариус Петипа. Заех се с проучвания. Изгледах записи на всички съвременни постановки и на по-старите, които успях да намеря. И така...

- Няма ли да се загуби голяма част от произведението при това орязване наполовина?

- Вижте, още при първата постановка се е стигнало до необходимост от съкращения, а в някои от последващите постановки те са били дори драстични! В първоначалния вариант на сценария балетът е написан в 4 действия - пролог и 3 действия. Въпреки това всяко действие от балета е затворено по форма и би могло да съществува поотделно.

- Какви съкращения сте направили?

- Доста са. Например в сцената с нереидите, където нямаше съкращения в предишната постановка на Софийска сцена, сега е съкратена вариацията на нереидите, както и вариацията на Аврора. Адажиото на Дезире с Аврора също е в съкратения вариант по подобие на постановката на Болшой театър. Купюр се прави и в сцената на пътешествието с лодката. Това се наложи в процеса на предварителната работа с цел да се обединят второ и трето действие.

- Има ли промени в някои от образите?

- Голямата промяна е в образа на фея Карабос. В оригиналната версия ролята се е изпълнявала от мъж. Моята Карабос е властна, красива дама! Тя не е обидена че не са я поканили на тържеството, тя просто мисли, че всичко и е подвластно.

- Разбрах, че сте спонсорирали частично спектакъла?

- Не както други спектакли. Но моето сдружение "Младият балет на България" подкрепи спектакъла, като спонсорира част от костюмите и украсите. Иначе Софийската опера си поема разходите по постановката. Имаме и субсидия от Столична община - на която сме много благодарни за подкрепата.

ИСТОРИЯ

В България първата постановка е на руснака Макс Фроман през 1938 г. и се нарича „Спящата хубавица”. За нея се знае, че хореографът се опитал да пренесе постановката на Петипа. Известната руска балерина и педагог Фея Балабина прави постановки на „Спящата красавица” през 1959 г. и през 1976г. Междувременно, през 1972 г. излиза и версията на Нина Кираджиева. Последните постановки на Софийска сцена са на Марис Лиепа (по Горский, Болшой театър) 1983г., (възстановка през 1993г на Б. Неделчев и Е. Кръстева за турне в Тайван) и на Вячеслав Хомяков (версията на К. Сергеев, Мариински театър).