157 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БАЛЕТНИЯ КОМПОЗИТОР ЛУДВИГ МИНКУС
07 апр 2022Софийска опера и балет

157 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БАЛЕТНИЯ КОМПОЗИТОР ЛУДВИГ МИНКУС

На 23 март през 1865 г. във Виена се ражда Лудвиг Минкус,  един от най-емблематичните балетни композитори, а също виртуозен цигулар и диригент. От неговото сътрудничество с балетмайстора Мариус Петипа се раждат обичаните балетни творби „Баядерка“ и „Дон Кихот.

Ориенталската тематика е често засягана тема в балета през XIX век. Това се дължи отчасти на факта, че през 1838 г. танцова трупа от Индия посещава Париж, а публиката изключително много се впечатлява от изявата на ориенталските танцьори.

Когато пък през 1875 г. принцът на Уелс посещава Индия и тази визита бива масово отразена от европейската преса, Петипа вероятно се вдъхновява за създаването на либретото на „Баядерка“.

Независимо от факта, че сюжетът на балета се развива в Индия, музиката на Лудвиг Минкус не прави никакъв жест към традиционните форми на индийските танц и мелодика. Балетът по същество е есенция на романтичната представа за Изтока, видяна през очите на европееца от XIX в. Въпреки че някои части от партитурата на Минкус съдържат мелодии, които напомнят за Ориента, тя все пак е категоричен пример за тогавашните музикални тенденции, в които са творили композиторите и изобщо не се отклонява от обичайната поредица от леко оркестрирани мелодични полка, адажио и валс. По същия начин и хореографията на Петипа съдържа различни елементи, които пренасят зрителя в ориенталската обстановка на Изтока, но нито веднъж балетмайсторът не излиза от канона на класическия балет.

Балетът „Баядерка“ е създаден и поставен за бенефиса на Екатерина Вазем, която е примабалерина по онова врема в Болшой театър в Санкт Петербург. Ето какво споделя тя в своите мемоари:

„В балета следващата ми нова партия беше тази на баядерката Никия в „Баядерка“, поставен от Петипа за бенефиса ми в началото на 1877 г. От всички балети, които имах възможност да играя, този ми беше любимият. Хареса ми красивият му, много театрален сценарий, интересните му живи танци в най-разнообразни жанрове и накрая музиката на Минкус, с която композиторът се справи особено добре по отношение на мелодията и координацията ѝ с характера на сцените и танците.“

Софийска опера и балет ви кани да видите „Баядерка“ на 8-ми и 9-ти април от 19:00ч.