27 сеп 2014

Галаконцертът на майсторския клас на Райна Кабаиванска ще бъде на 28 септември - София, 26 септември /Десимира Миткова, БТА/

Райна Кабаиванска ще представи своите студенти от XIV-тия Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет, на 28 септември от 19.00 ч. в Софийската опера и балет, съобщиха от висшето учебно заведение.

Тази година Райна Кабаиванска избра да обучава в майсторския си клас четиринадесет млади изпълнители - от България, Италия, Гърция, Чили, Корея, Пуерто Рико. Диригент на концерта ще бъде маестро Найден Тодоров. В програмата на концерта са включени изпълнения от Моцарт, Росини, Доницети, Верди, Масне, Пучини и др. Както всяка година, в края на галаконцерта, Райна

Кабаиванска ще присъди стипендии от фонд "Райна Кабаиванска" на НБУ за обучение в Италия на най-добрите от участниците в майсторския клас.

На 30 септември от 19.00 ч. във "Виваком Арт Хол" Райна Кабаиванска ще присъства на откриването на изложбата "Райна Кабаиванска - Божествената", организирана в нейна чест.

Експозицията представя знакови моменти от кариерата на легендарната дива. Показани са внушителни арт-фотоси, отстъпени от Метрополитън опера, Ковънтгардън, Ла Скала, Римска опера, Театро Реал, Софийска опера и други големи оперни театри, в които е пяла Райна Кабаиванска.

Друга, неголяма серия снимки, правени от фенове и папараци, ще покажат любопитни житейски ситуации - Райна Кабаиванска със спортен екип и боксови ръкавици или позираща като модел за великия дизайнер на концертни костюми Роберто Капучи. Не липсват и "задкулисни" фотографии от съвместни спектакли с други от най-големите артисти на епохата - Караян, Калас, Павароти, Доминго, Карерас.

Най-впечатляващата част от изложбата представя сценични костюми, създадени специално за Райна Кабаиванска за някои от изключителните й роли, предоставени от "CollezioneTirelliCostumi - Roma". Посетителите ще могат да видят уникалните костюми на Флориа Тоска, Адриана Лекуврьор, Виолета Валери, Хана Главари.

Изложбеното пространство включва и зона за видео прожекции на части от музикални филми на Райна Кабаиванска.

Изложбата "Райна Кабаиванска - Божествената" ще продължи до 13 октомври.

Майсторският клас и изложбата са  събития от календара на юбилейната година на Райна Кабаиванска, организирана от НБУ, чиято кулминация е концертът на 18 декември в Зала 1 на НДК. В него примата ще участва заедно с 18 от най-успешните си ученици със световна кариера.

      

     София, 26 септември /Десимира Миткова, БТА/ 

      

       /ИС/