Представяме Ви Курт Ридъл - гост солист в операта "Фиделио"
02 дек 2013

Представяме Ви Курт Ридъл - гост солист в операта "Фиделио"

Курт Ридъл е един от най-големите баси на нашето време. Роден е във Виена, учил е в родния си град и в Москва. Носител е на първа награда на конкурсите в Барселона и Париж.

 


Репертоарът му включва над 100 роли от немски, английски, италиански, френски, руски и чешки оперни произведения. Концертните му програми се простират от Моцарт до Пендерецки и от Бетовен до Малер.

 


Негова е инициативата за осъществяване на звукозаписа „Коледа и световни звезди" заедно с тримата тенори и други известни артисти. Този звукозапис е само един от 30-те, който е в състояние да ви убеди в гласовите достойснтва на Курт Ридъл.

 


(Записи с участието на Курт Ридъл: „Сватбата на Фигаро" с Рикардо Мути, „Саломе", „Парсифал", „Отвличане от сарая", с Виоти, „Вълшебната флейта" с Халаш, „Рейнско злато" и „Зигфрид" с Хайтинк, „Сътворението" с А. Джордан, „Кавалерът на розата" с Хайтинк, „Фиделио" и „Летящият холандец" с Дохнани, „Вълшебният стрелец", както и няколко известни видеозаписа на опери.)

 


От 35 години той реалзира близо по 100 участия на сезон.

 


Гостувал е на почти всички известни оперни сцени по света.

 


Участвал е във фестивалите в Байроит, Брегенц, Единбург, Мюнхен, Залцбург, Верона.

 


Ролята на Роко от операта „Фиделио" на Лудвиг ван Бетовен, Курт Ридъл реализира заедно с Лорин Маазел и Рикардо Мути в Ла Скала, с Лорин Маазел в Париж и Залцбург, с Бърнстейн в Ню Йорк и Вашингтон, и Лондон.  

 


От 1999 г. Курт Ридъл е почетен член на Виенската Щатсопера.