Най-добрият Филип Втори в света в момента Феручо Фурлането се възхищава от българските оперни певци от миналото и от съвременността - БТА - 18.09.2014
19 сеп 2014

Най-добрият Филип Втори в света в момента Феручо Фурлането се възхищава от българските оперни певци от миналото и от съвременността - БТА - 18.09.2014

Най-добрият Филип Втори в света в момента - италианският бас Феручо Фурлането, се възхищава от българските оперни певци от миналото и от съвременността.

"За мен е изключителна привилегия и чест да съм в родината на знаменити мои предшественици в тази роля - като Борис Христов и Николай Гяуров", каза днес пред репортери маестрото.

Той пристигна у нас за празничния спектакъл на "Дон Карлос" от Верди, посветен на 100-годишнините на Борис Христов и на оперния режисьор Михаил Хаджимишев. С представлението на 20 септември се откриват сезонът на Софийската опера и балет и 15-ият Международен конкурс за млади оперни певци "Борис Христов".

"За съжаление не съм се срещал с Никола Гюзелев, но познавам творчеството му и му се възхищавам. Работил съм с великата Гена Димитрова - забележителен артист и човек", каза Феручо Фурлането.

От младите ни певци той е впечатлен от братята  Орлин и Венцеслав Анастасови. Респектиран е от таланта на Красимира Стоянова, с която си е партнирал много пъти - сопрано с невероятен обхват, по думите му.

Срещата на Фурлането с Борис Христов още в началото на творческия му път определила посоката, в която искал да се развива - да е едновременно певец и актьор, какъвто бил прочутият български бас. Съдбата му преобърнала за една нощ друга среща - с Херберт фон Караян, който го избрал за Филип Втори през 80-те години и от доста време това е неговата роля - визитка.

Певецът смята, че е имал голям късмет "да стигне навреме", за да работи с последното поколение бележити оперни режисьори като  Джорджо Стрелер, Дзефирели, Патрис Шеро, със знаменити диригенти като Караян и Шолти. По думите му това е било решаващо за развитието на стила и вокалната му техника, които дават възможност на артиста да предаде на публиката това, което е искал да изрази композиторът.

"Верди е толкова обичан векове наред, защото е един от малкото велики композитори, които имат пряка връзка със сърцето на човека - дори когато за първи път чуеш неговата музика, напълно неподготвен, изпитваш невероятно вълнение", каза в отговор на въпрос маестрото. 

"Няма друга област освен операта, в която професионалистите - певците, да са напълно в ръцете на аматьори.

Мога да го кажа след 40 години на сцената", заяви Феручо Фурлането на въпрос за съвременните оперни режисьори.

Той се пошегува и по повод на питане за отношението му към смесването на жанровете и дали би пял с рок- или попзвезди, както правят негови колеги.

"Не знам какво може да направи един бас в този случай. Басите са добри за погребения," каза певецът. Той допълни, че досега има опит с един американски мюзикъл, който би повторил с  удоволствие. 

Пенка Момчилова 

/ММ/