Представяме Ви Ханс-Йоахим Фрай - гост режисьор на операта "Фиделио".
02 дек 2013

Представяме Ви Ханс-Йоахим Фрай - гост режисьор на операта "Фиделио".

Ханс-Йоахим Фрай е един от малцината европейски мениджъри в областта на културата, който освен като директор на международен оперен театър, се изявява и като генерален директор на голям театър със смесен репертоар и от време на време ръководи голяма концертна зала и международен фестивал.

 


Роден е на 10 юни 1965 г. в Хановер, Германия. Дипломира се във Висшето музикално училище в Хамбург едновременно с три специалности - като оперен певец, като режисьор на музикален театър и като мениджър в областта на културта.

 


От 1997 до 2007 г. е оперен директор на знаменитата опера Земпер в Дрезден, а от 2007 до 2011 г. е генерален директор на театъра в Бремен.

 


През 2006 г. основава ежегодния бал на дрезденската опера Земпер, който се превръща в едно от най-успешните събития в областта на класическата култура в Германия и се излъчва в продължение на повече от 4 часа по телевизията в Германия и цяла Европа.

 


През 1996 г. той основава Международния конкурс за оперни певци в Дрезден, който сега е една от най-прочутите прояви от този род в света. Конкурсът разширява своя обхват, като през 2011 г. се провежда в Болшой театър в Москва, през 2012 г. в Болшой театър в Минск и през 2013 г. в Брукнерхаус в Линц, Австрия.

 


От 2008 до 2010 г. Ханс-Йоахим Фрай поставя „Аида", „Летящият холандец" и „Турандот" пред повече от 35 хиляди зрители на ръководената от него Езерна сцена в Бремен.

 


Поставял е в театър „Михайловски" и в Мариинския театър в Санкт Петербург, както и в камерната опера „Борис Покровски" в Москва. През 2012 г. поставя „Летящият холандец" от Рихард Вагнер за пръв път отвъд Урал край езерото Байкал и в театрите в Улан Уде и Иркутск, а през 2013 г. в Минск.

 


От 2011 е гост професор в Арт колеж в Сеул, Южна Корея.