Пресконференция на Софийската опера и балет - Софийската опера открива сезона  с "Дон Карлос" и прочутия италиански бас Феручо Фурлането
10 сеп 2014

Пресконференция на Софийската опера и балет - Софийската опера открива сезона с "Дон Карлос" и прочутия италиански бас Феручо Фурлането

Софийската опера и балет открива новия си сезон на 20 септември от 19.00 часа със спектакъла "Дон Карлос" от Джузепе Верди със специалното участие на прочутия италиански бас Феручо Фурлането в ролята на Филип II, съобщи днес на пресконференция директорът на операта акад. Пламен Карталов. Представлението е посветено на 100-годишнината от рождението на Борис Христов и режисьора Михаил Хаджимишев. По думите на Карталов "Дон  Карлос" не слиза от сцената на Софийската опера вече 26-и сезон, защото е любим и на артистите, и на публиката.

Общо четири оперни и една балетна премиера намират място в афиша на операта през новия сезон. На 17 октомври от 18.00 часа е премиерата на мюзикъла за деца на Александър Владигеров "Бременските музиканти". Премиерата на "Самсон и Далила" от Сенс-Санс ще се състои на 11 декември, а в главната роля публиката ще има удоволствието да види Надя Кръстева - камерзингерин на Виенската Щатсопер. Най-често поставяната опера на Рихард Вагнер - "Тристан и Изолда" - е с премиера на 26 февруари 2015 г., а на 25 май ще бъде премиерният спектакъл на още една любовна сага -  "Ловци на бисери" от Жорж Бизе.

Почитателите на балета ще могат да се насладят на пищната сценография на Иван Савов за "Спящата красавица", чието премиерно представление ще се играе на 14 ноември. Постановката е на Маша Илиева, а костюмите са на Мария Блажева. Диригент е Григор Паликаров.

В края на сезона Софийската опера и балет ще постави на крепостта "Царевец" първата българска историческа опера "Борислав" от композитора Георги Атанасов по едноименната пиеса на Иван Вазов. Пак там ще се играе и балетът "Дъщерята на Калояна" от Марин Големинов. И двете представления ще бъдат част от тържествата, посветени на 800-годишнината от въстанието на  Асеневци.

За любителите на концертните изпълнения са предвидени предсезонният гала концерт "Златна класика" на 12 септември /петък/, гала концертът на финалистите от Международния конкурс за млади певци "Борис Христов" на 26 септември, както и галата на участниците в майсторския клас на Райна Кабаиванска на 28 септември.

Не са забравени и малките почитатели на операта и балета, които и през новия сезон могат да видят любимите си герои от мюзикъла "Вълкът и седемте козлета" на Александър Владигеров, от оперите "Мечо Пух" на Андрей Дренников и "Хензел и Гретел" от Енгелберт Хумпердинк, както и от балета "Пепеляшка" от Прокофиев.

Ще продължат и традиционните концерти за "бебоци" от 11 часа, на които малчуганите до три години и техните родители могат да чуят популярните оперни творби в изпълнение на пиано, цигулка, флейта или мини-оркестър.

Подробна информация за всички представления на Софийската опера и балет през новия сезон е публикувана на адрес: www.operasofia.bg.