09 сеп 2014

КОНКУРС ЗА ПРИСЪЖДАНЕ НА ДВЕ СТИПЕНДИИ „БОРИС ХРИСТОВ” ЗА УЧАСТИЕ В ПРОФЕСИОНАЛНИЯ КУРС ПО ОПЕРНО ПЕЕНЕ “SANTA CECILIA OPERA STUDIO”

Българският културен институт в Рим,
Национална Академия “Санта Чечилия" и
Фондация “Борис Христов” - Рим

ОБЯВЯВАТКОНКУРС ЗА ПРИСЪЖДАНЕ НА ДВЕ СТИПЕНДИИ „БОРИС ХРИСТОВ” ЗА УЧАСТИЕ В ПРОФЕСИОНАЛНИЯ КУРС ПО ОПЕРНО ПЕЕНЕ “SANTA CECILIA OPERA STUDIO”

Целта на конкурса е да предложи на двама млади и обещаващи български певци професионално обучение по оперно пеене в Рим в рамките на програмата за високо усъвършенстване “Santa Cecilia Opera Studio” като старт в професионалната им кариера.

Учебният процес включва два етапа на интензивно обучение в Рим, всеки един с продължителност шест седмици. По време на двете сесии стипендиантите ще могат да развият своите технически и интерпретационни способности чрез индивидуални програми с тясноспециализирана насоченост по вокални техники, сценично изкуство и италианска дикция. Стипендиантите ще могат да задълбочат своите професионални умения на оперни певци, познанията си от репертоара до владеенето на техниките за звук и контрол над тялото като предпоставка за сценичен успех.

Селекцията ще бъде разделена в две фази: предварителен кръг - чрез изпращането на видео запис, и финален кръг – прослушване, предвидено за 15 октомври 2014 г. Кандидатите трябва да изпратят молбата си за участие не по-късно от 29 септември 2014 включително, прилагайки линк с видеозапис от изпълнението на две арии от оперния репертоар. От пристигналите молби, комисията ще определи 10 кандидата, които ще бъдат поканени на финалния кръг – прослушване в София. След прослушването ще бъде направена класация на кандидатите, определени за подходящи, като първите двама от тях ще спечелят стипендиите „Борис Христов” за участие в програмата за високо усъвършенстване “Santa Cecilia Opera Studio” в Рим.

Стипендията се състои от:
- изплащане на сумата от 900 Евро на човек за всеки от двата периода на обучение.
- безплатно участие в курсовете “Santa Cecilia Opera Studio”.
- безплатно настаняване, ползване на зали и библиотека в Българския Културен Институт - Рим

ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

- Българско гражданство ( също и за живеещите в чужбина)
- Притежание на диплома по оперно пеене от Консерватория или такава издадена от еквивалентна институция. Комисията може да допусне до прослушване и кандидати, които, макар и да имат по-ниска степен на образование, са посочили в своето СV висок творчески профил или признати вокални и музикални качества.
- възраст не повече от 30 години към датата на крайния срок за подаване на документите.

ПРОГРАМА ЗА ПРОСЛУШВАНИЯТА

Предварителен кръг (чрез изпращане на видео запис):
- две арии от оперния репертоар по избор на кандидата

Финален кръг (на живо)
- две арии от оперния репертоар по избор на кандидата, различни от тези представени в Предварителния кръг. Комисията по свой избор може да поиска изпълняването на част или на цялата програма за изпита; може също така да поиска изпълнението на част от програмата, представена в Предварителния кръг.

Решението на Комисията е окончателно и неоспоримо.

НАЧИН НА КАНДИДАТСТВАНЕ

Молбите за участие в настоящия конкурс трябва да бъдат изпратени до секретариата на учебната служба на Национална Академия Санта Чечилия не по-късно от 29 септември 2014, попълвайки съответната форма за записване, публикувана в сайта на Академията на адресwww.santacecilia.it , раздел Alta Formazione, и изпращайки го в съответствие с предоставените инструкции. За удостоверяване на успешното изпращане ще бъде изпращан e-mail от Академията. Кандидатите трябва да приложат към on-line молбата следната документация:
- Линк към видео запис с изпълнение на две арии от оперния репертоар;
- Артистична автобиография с посочен репертоар;
- Фотокопие на паспорт или лична карта.

Горепосочените документи трябва да бъдат подготвени на английски или италиански език.

Резултатите от предварителната селекция ще бъдат съобщени чрез e-mail до 3 октомври 2014. 10-те одобрени за финалната селекция кандидати ще бъдат уведомени за мястото и часа на прослушванията.

Прослушванията ще се проведат в София на 15 октомври 2014.

След прослушванията Комисията ще определи крайния резултат от класирането. Двамата кандидати с най-висок резултат ще бъдат обявени за победители и ще им бъде присъдена стипендия "Борис Христов" за участие в курсовете за специализация Santa Cecilia Opera Studio.

Отпускането на стипендии е строго обвързано с посещаването на курсовете в Национална Академия Санта Чечилия по предварително определения график. Изплащането на стипендията може да бъде прекъснато или отменено, когато кандидатът преустанови присъствието си на курса, отсъства от уроците без основание или представя незадоволителни резултати

Сесии на Santa Cecilia Opera Studio в Рим, Италия:

Първа сесия: 27 октомври - 5 декември 2014
Втора сесия: 27 април -7 юни 2015.