КОНЦЕРТ НА МАЙСТОРСКИЯ КЛАС НА РАЙНА КАБАИВАНСКА НА АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР В ПЛОВДИВ - 29.09, 19.00
04 сеп 2014

КОНЦЕРТ НА МАЙСТОРСКИЯ КЛАС НА РАЙНА КАБАИВАНСКА НА АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР В ПЛОВДИВ - 29.09, 19.00

На 29 септември в Античния театър в Пловдив ще се състои един специален концерт под надслов „Божествената” – Райна Кабаиванска и нейният майсторски клас в Нов български университет. Събитието, отбeлязващо 80-годишнината на голямата оперна Дива, наред с проявата „100 български гласа пеят за Борис Христов“, посветена на вековния юбилей на великия Борис Христов, е сред извънредните, знакови акценти в програмата на V-ия Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.

Концертът на майсторския клас на Райна Кабаиванска с нейното специално участие и с оркестъра на Софийската опера и балет под диригентството на Найден Тодоров съдържа още една важна символика – Райна Кабаиванска не е гостувала в Пловдив повече от 15 години, като при последния си гастрол там е пяла именно на сцената на Античния театър.

Екипът на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ се е заел с амбициозната задача да представи отново пред пловдивската публика една от великите изпълнителки на съвремието – Райна Кабаиванска. Кавалер на Ордена на Италия, избирана петкратно за най-популярна личност на Италия и двукратно за музикант на годината, удостоена с „Оскар за кариера” на международните награди за опера „Оскар”. С това събитие Пловдив достойно ще чества юбилея на неповторимата българска изпълнителка.

Всеизвестен е фактът, че наред с бляскавата си биография на оперна Дива, Кабаиванска има огромен принос в изграждането на млади талантливи певци, някои от които вече са поели пътя по големите международни сцени.

Първите майсторски класове на певицата се провеждат през 1992 близо до Торино. Оттогава насам тя непрекъснато разширява траекторията на школата си по вокално и сценично изкуство по света. Кабаиванска е професор в Академия „Киджана” в Сиена, Академията в Озимо, Кралския оперен театър в Мадрид, Нов български университет, Торре дел Лаго, Академията за млади таланти в Арена ди Верона. През 2004, заедно с Лучано Павароти, Мирела Френи и диригента Леоне Маджиера, Кабаиванска открива музикална академия в Модена. Член е на журитата на редица престижни конкурси – „Мария Калас”, „Кралица Елизабет” и др.

През 2002 Райна Кабаиванска учредява фонд на нейно име в Нов български университет, който присъжда национални и международни стипендии за обучение на млади оперни изпълнители. Билети за концерта на 29 септември се предлагат в билетен център пред Община Пловдив, в мрежата на Eventim.bg и на място преди самото събитие.