РАЙНА КАБАИВАНСКА ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ЮБИЛЕЙ СЪС СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ
18 авг 2014

РАЙНА КАБАИВАНСКА ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ЮБИЛЕЙ СЪС СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ

Международен майсторски клас през септември и галаконцерт през декември на оперната прима

На 15 декември 2014 г. великата оперна актриса Райна Кабаиванска ще отпразнува своя 80-годишен юбилей. Поредица от събития в нейна чест, които ще продължат през цялата година, ще организира Нов български университет. Периодично в различни спектакли на Софийската опера и балет участват певци от школата на Кабаиванска. В ролята на принцеса Еболи в операта „Дон Карлос” от Дж. Верди българската публика вече видя мецосопраното Чинция Киарини – участник в XIII-тия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ.

През септември в Софийската опера и балет ще се състои XIV-ят Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, който ще приключи с галаконцерт на 28 септември 2014 г. 

На 29 септември на сцената на Античния театър в Пловдив Райна Кабаиванска ще представи  майсторския си клас с концерт в рамките на V-тия Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" 2014.

На 30 септември  ще бъде открита и голяма изложба, отразяваща световната кариера на Райна Кабаиванска. Фотографиите и костюмите на Райна Кабаиванска са предоставени от големи оперни театри от цял свят.

През декември ще бъде представена биографичната книга-албум „Райна Кабаиванска- Божествената“ и нов аудиодиск с непознати изпълнения на оперната прима.

Кулминацията на честванията ще бъде Юбилейният благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“. Концертът ще се състои непосредствено след рождения ден на оперната дива, на 18 декември 2014 г. от 19 часа, в Зала 1 на Националния дворец на културата, в една епохална комбинация с оркестъра на Софийската опера и балет, под диригентската палка на маестро Найден Тодоров.

В Юбилейния благотворителен галаконцерт българската публика ще има уникалното удоволствие да чуе най-прочутите ученици на Райна Кабаиванска и нейни стипендианти през годините – днес, изпълнители от най-престижните оперни театри, представени лично от великата оперна дива.

Школата на Райна Кабаиванска е излъчила изпълнители от цял свят, които днес се изявяват  с признат успех в престижни оперни театри, фестивали и конкурси в Германия, Франция, Италия, Испания, Бразилия, САЩ, България и др. Сред техните постижения са постоянните им ангажименти в Миланската Ла Скала, фестивала в Мачерата, Театро Ла Фениче във Венеция, Театро Реджо в Торино, Театро Комунале в Болоня, Театро Комунале в Модена, Театро Реджо в Парма, Театро Сан Карло в Неапол, Арена ди Верона, Софийската опера и балет, Щатсопер в Хамбург, Дойче Опер в Берлин, оперния театър в Чикаго, както и първите места на конкурсите “Лучано Павароти” и “Виоти” в Италия, и “Кралица Елизабет” в Белгия.

Организатор на галаконцерта „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ е Нов български университет, съвместно със Софийската опера и балет и Националния дворец на културата, със специалната подкрепа на фондация „Америка за България“, „Фантастико“, Столична община, Алфа банк – дългогодишни приятели на майсторските класове на Райна Кабаиванска. Юбилейната година на Райна Кабаиванска е под патронажа на Президента на Република България – г-н Росен Плевнелиев.

Билетите за юбилейния благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ вече са налични в мрежата на Eventim и на касите на НДК.

http://www.eventim.bg/bg/bileti/rana-kabaibanska-sofia-national-palace-of-culture-hall-1-350949/event.html

Концертът, с който ще бъде отпразнуван рожденият ден на Райна Кабаиванска, ще въведе в разцвета на оперното изкуство не само за миг, но и ще осигури на публиката да получи онова, което най-много ще желае след падането на завесата – да стане част от успеха на Школата Кабаиванска. Средствата от всеки закупен билет ще подкрепят следващото поколение млади оперни певци и каузата на Райна Кабаиванска да дарява своя опит и талант.

Част от юбилейната година на Райна Кабаиванска е и нова Фейсбук страница - https://www.facebook.com/Raina.Kabaivanska.jubilee, в която организаторите имат за цел всеки ден от годината да бъде публикувана по един история за голямата оперна дива.