97-годишна американка: Сензационен "Пръстен"! - в-к Труд - 31.07.2014
01 авг 2014

97-годишна американка: Сензационен "Пръстен"! - в-к Труд - 31.07.2014

"Сензационен спектакъл!" Така 97-годишната Върна Парино определи българската постановка на "Пръстенът на нибелунга". Досега заклетата вагнерианка от Сан Франциско, САЩ, е гледала 76 различни представления на Вагнеровата тетралогия по целия свят, но видяното в Софийската опера се оказало повече от впечатляващо.

Парино не само гледа четирите части на "Пръстена". Тя се интересува от историята на България и иска да разгледа забележителности в София, въпреки постоянните й болки в гърба. Ръководството на Операта й помага да посети църквата "Св. София" и катедралата "Св. Александър Невски". Американката пожелава да дари малка сума и придружаващите я съветват да я даде на 100-годишния дядо Добри, който винаги е пред входа на храма - така със сигурност парите ще отидат по предназначение.

В продължение на седмица Парино гледа всяка от четирите части на "Пръстена" от различен ъгъл в залата. Преди "Залезът на боговете" във вторник пожелава да присъства и на следобедната репетиция. Настаняват я в т.нар. ложа Тодор Живков и американката проследява отблизо как се работи със сложната мултимедия за постановката. После гледа спектакъла от първия ред, лично поздрави екипа на организираната от режисьора на спектакъла акад. Пламен Карталов среднощна среща на вагнерианците с част от солистите и по детайли коментира видяното.

Германци, холандци австралийци, англичани, австрийци, южноафриканци... меломани от цял свят повтарят: "Триумф!" Цветана Бандаловска (Зиглинде), Мартин Илиев (Зигмунд) и Мартин Цонев (Вотан) са големите им любимци от "Валкюра", но след "Залеза" много адмирации получи и Йорданка Дерилова. Според стотиците чуждестранни експерти и трите певици (Баясгалан Дашням, Мариана Цветкова и Дерилова), изпълнили ролята на Брюнхилде, са се справили блестящо с партията.

Финалът на тетралогията със "Залезът на боговоте" изтръгна смес от въздишка, смайване и възторжен вик от притихналата в близо 6-часовия спектакъл зала. "Прекрасно" и "Това е истинският Вагнер", коментираха мнозина от експертите след представлението. Достолепна дама от Германия призна, че нейни приятели скептично са я питали какво точно очаква от Софийската опера. "Сега ще им разкажа какво изпуснаха", призна вагренианката. Ден преди представлението на третата част - "Зигфрид", специално за вагнерианците от Германия е организиран и малък концерт, който допълнително разпалва възторга им. Сопраното Силвана Пръвчева изпълнява пет песни по Матилде Везендонк, заради която Вагнер спира да пише "Пръстена" след третата част и я довърша едва след 12 години със "Залезът на боговете". Германците гледат и видеозапис с изпълнение на Борис Христов в ролята на бог Вотан. 

Само този, който не беше в Софийската опера на 23, 24, 26 и 29 юли, няма как да знае какво означава да правиш истинско изкуство с много въображение и амбиция, с усилията, дисциплината и вдъхновението на огромен екип. Българският "Пръстенът на нибелунга" е рожба не само от певците, музикантите, художниците, диригентите, музикалния педагог, режисьора и неговите асистенти. Тази траеща около 17 часа приказна музикална сага увлече гримьори, шивачи, сценични работници, гардеробиери, администрация. Вече пета година, редом с останалия репертоар, трупата живее с Вагнер. И явно ще продължи да го прави. Защото прогнозите на чуждестранните експерти са, че българският "Пръстен" ще се играе с успех поне 10 години. И вече има заявки за лятната Вагнерова седмица през 2015-а.

ВСИЧКИ

МУЛТИМЕДИЯ

  • 97-годишната Върна Парино поздравява сопраното Йорданка Дерилова, която изпълни партията на Брюнхилде в "Залезът на боговете". Снимка СОФИЙСКА ОПЕРА

  • Йозеф Линдхард, почетен президент на Международната асоциация на Вагнеровите общества и председател на Вагнеровото общество във Фрайбург, Германия, поздравява акад. Карталов за поставената от него тетралогия в Софийската опера. Снимка СОФИЙСКА ОПЕРА

  • “Браво!”, избухнаха поне 1000 меломани в залата след грандиозния финал на “Залезът на боговете”. Аплодисментите продължиха повече от 15 минути. Снимки СОФИЙСКА ОПЕРА