Летният оперен фестивал отново превръща хълма Царевец в "Сцена на вековете" - www.bnr.bg, 30.07.2014 г.
31 юли 2014

Летният оперен фестивал отново превръща хълма Царевец в "Сцена на вековете" - www.bnr.bg, 30.07.2014 г.

Знаменитата творба на Пучини – „Мадам Бътерфлай” слага началото на тазгодишното издание на летния оперен фестивал в старопрестолния град – „Сцена на вековете”. Културният форум ще се проведе от 2 до 10 август. Негови организатори са община Велико Търново и общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” в партньорство със Софийска опера и балет. Даниел Панов, кмет на община Велико Търново разказва:

„Идеята за „Сцена на вековете” възниква през 1985-а по повод националните чествания на 800-годишнината от създаването на Второто българско царство. „Ивайло” от Марин Големинов бе първият спектакъл, който представи трупата на Софийската опера. Негов режисьор бе Пламен Карталов. През 2008-а фестивалът бе възстановен във връзка със стогодишнината от Независимостта на България. Оттогава ежегодно във Велико Търново се провежда този празник на оперното и балетното изкуство. Под открито небе, в двореца на хълма Царевец, всеки зрител има възможност да гледа постановките от програмата на „Сцена на вековете”. Тази година събитието е важна част от кандидатурата ни за Европейска столица на културата през 2019 г. За нашата община това е и възможност да развиваме фестивалния туризъм. Сред публиката ни отново ще има гости от Румъния, Гърция, Русия, Израел, Англия. Идеята ни е това културно събитие да се разрасне, да излезе от рамките на десет дни и да се провежда през целия месец август. Проектът, върху който работим е свързан със сътрудничество между оперните фестивали на открито. Ние сме инициатор на асоциация на градовете, които поддържат подобни форуми. Наред с италианския „Арена ди Верона”, такива има и в Истанбул, Тел Авив, Савонлина (Финландия) и др. С някои от организаторите им сме осъществили връзки. Убеден съм, че тази структура ще бъде една уникална възможност да обменим спектакли, оригинални режисьорски решения и артисти.”

Фестивалната сцена отново е изградена на едно историческото място – Двореца на българските царе. Подробности около „Сцена на вековете 2014” научаваме от Цветомир Бояджиев, управител на общинска туристическа агенция „Царевград Търнов”:

„Тазгодишната програма е богата – традиционно има три заглавия, а сега те са пет. На втори и трети август ще видим „Мадам Бътерфлай”, следват две балетни вечери с „Жизел” и „Зорба гъркът”, а през уикенда – на 9 и 10 август ще бъдат представени едноактните опери „Селска чест” и „Джани Скики”. Те се играят в София при голям интерес от страна на публиката, вярвам, че и на Царевец ще бъдат добре приети. Извън основната програма на „Сцена на вековете” стана традиция да има и паралелни събития. Зрителите могат да видят ретроспективни видео прожекции на спектакли от предходните издания на фестивала. Наложиха се и срещите на солистите на Софийската опера с техните почитатели, които се провеждат в Лапидариум на Археологическия музей в града. Гвоздеят на съпътстващата програма е т. нар. „тур зад кулисите”. Любителите на това изкуство имат възможност да надникнат зад сцената и да видят как се организират представленията, да се докоснат до костюмите и декорите. В дните на фестивала по традиция показваме и шоуто „Звук и светлина”, което вече 30 години радва жителите и гостите на Велико Търново. Периодът е голям, но въпреки това спектакълът не е загубил своя чар. Привлекателен и атрактивен за публиката, той се е превърнал в емблема на града.”