Балетният конкурс във Варна приключи без златни медали - www.vesti.bg, 29.07.2014 г.
31 юли 2014

Балетният конкурс във Варна приключи без златни медали - www.vesti.bg, 29.07.2014 г.

Лауреатите ще се представят в гала концерт на сцената на Летния театър

Завърши състезателната част на 26-ото издание на Международния балетен конкурс Варна 2014 (IBC), която превърна Летния театър в морския град в сцена на световния балет. Конкурсът отбеляза своя половинвековен юбилей и бе под почетния патронаж на ЮНЕСКО и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова и на вицепрезидента Маргарита Попова. Тазгодишното издание на балетния конкурс не успя да открие своите златни медалисти.

С най-много отличия обаче се откроиха представителите на Корея, които завоюваха общо 6 награди, а балетистите от Франция получиха 3 приза.

Първа награда и златен медал не се присъжда и при жените, и при мъжете.

Сребърен медал при жените бе присъден на Хана О'Нийл от Франция и Йе-Рим Чои от Корея. За бронза при жените се пребориха Сара Ренда от Италия и Хи-Сън Ким от Корея. При мъжете със сребро бе удостоен Дае Хан На от Корея. А носители на бронзов медал станаха двама състезатели от Франция - Джеръми-Лу Кер и Юго Маршан.

При девойките българката Ралица Илиева спечели трета награда. Втора награда е за Мико Маргарита Фогарти от Швейцария. Първа награда получава Съ-Ху Джун от Корея.

Специалното отличие "Варна 2014" отиде при Су-Бин Ли от Корея.

Международен балетен конкурс - Варна

  Тазгодишното издание на балетния конкурс не успя да открие своите златни медалисти

Лауреатите ще се представят в гала концерт на сцената на Летния театър тази вечер.

"С всяка година става все по-трудно да се блесне на балетния небосклон, защото балетът се развива и усложнява, информацията е обилна, постиженията на всички са пред очите на целия балетен свят", заяви председателят на журито проф. Владимир Василиев.

Той призна, че членовете му са били затруднени поради много близките добри резултати на изявените участници

"Това изобилие от добри постижения ме кара да мисля, че класическият танц няма да умре, ще бъде жив, докато сме живи ние и докато ги има добрите школи, които подготвят младите артисти", допълни легендарният руски балетист.

"Варненският конкурс е първият в света на професионалния балет и пази с достойнство своите традиции. Това е и форум, който с усилията на цялата балетна общност се развива в добра посока и продължава да прави открития, които ще са определящи за линията на съвременното балетно изпълнителско изкуство. Варна продължава да ражда звезди", категоричен е председател на управителния съвет на Фондация "Международен балетен конкурс – Варна" Димитър Димитров.

Освен гала-концертът тази вечер, за почитателите на балета остава още една красива нощ със заключителния спектакъл - "Среща на поколенията", който ще се проведе на 30 юли.

В него ще се включат Уитни Дженсън от САЩ, Максимилиано Гера от Аржентина, Роландо Сарабия от Куба, Аександър Александров и Натали Братанова от България, Матиас Дингман от САЩ, Бруклин Мак от САЩ, Денис Черевичко от Австрия, Мин Джунг Ким, Сунг У Хан и Мюнг Кю Ким от Корея.

Международният балетен конкурс - Варна е създаден през 1964 г. Той е първото в света професионално международно балетно състезание.

По този повод световноизвестният френски балетмайстор Серж Лифар казва: "Варненският конкурс е уникално събитие в историята на балета, събитие с огромно значение".