17 юли 2014

Директори на влиятелни културни институти в Китай пристигат в България - БТА - 16.07.2014

Делегация от 30 души - директори и мениджъри на големи китайски културни институти, организации и арт центрове пристигат в страната ни, за да изберат български културни прояви, които да представят в Китай. Това съобщиха от платформата за култура "Едно".

Посещението е част от проект за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа на Министерство на културата на Китай. Партньор за България е "Едно", която организира международните фестивали "One Design Week", "One Dance Week" и "One Architecture Week".

В рамите на четири дни в София и Пловдив ще бъдат представени танцови и музикални продукции  - от народни танци до съвременен танц, от класическа музика до джаз изпълнения, заедно с това оперни спектакли и куклен театър.

Сред поканените участници са "Мишо Йосифов Секстет", "Сентиментъл Суингърс", "Мистерията на българските гласове", "Derida Dance Company", Държавната опера в Пловдив, Софийската опера и балет, Държавния куклен театър в Пловдив, Теодосий Спасов, Ансамбъл "Тракия", "Strings" и "Оратница".

Някои от институтите, представени в делегацията, са Китайската асоциация за изпълнителски изкуства, Китайската музикална консерватория, театърът на Шанхай, Концертната зала на Шънджън и Китайската джаз асоциация.

По същия проект този месец китайската делегация е посетила Словакия, Чехия и Полша, а през 2013 година, в резултат на подобно посещение в Литва, Латвия и Естония са откупени над 100 продукции.

    
София, 16 юли /Десимира Миткова, БТА/  

      

       /ИС/