10 юли 2014

Броени дни до началото на Международния балетен конкурс – Варна

Престижният форум ще чества 50 години от създаването си

 

От 15 до 30 юли в емблематичния Летен театър на Варна първото в света балетно състезание ще отпразнува 50 години от създаването си с бляскаво издание в присъствието на едни от най-големите световни звезди на танца. Поздрави за юбилея на Международния балетен конкурс - Варна започнаха да пристигат от цял свят.

Организаторите от Фондация „Международен балетен конкурс Варна“ получиха поздравления и пожелания за успех и процъфтяване от Международната федерация на балетните конкурси.

„Преди 50 години благодарение на Варна в света се появи творческо състезание за балетни артисти, което откри цяло съзвездие от ярки имена в изпълнителското изкуство и хореографията във втората половина на ХХ и началото на ХХІ век – се казва в писмото. "Приносът на вашия конкурс за съхранението и развитието на изкуството на класическия и съвременния танц е огромен! В тези тържествени дни трябва непременно да отдадем дължимото на удивителния човек Емил Димитров, който отдаде целия си живот, душа и сърце на своето любимо дете – Международния балетен конкурс, а също и в създаването на Международната федерация на балетните конкурси. Желаем Международния балетен конкурс във Варна още дълги години да продължава да открива нови имена на блестящи изпълнители и да радва любителите и поклонниците на прекрасното изкуство на класическия танц!“

Писмото е подписано от Сергей Усанов – генерален директор на Международната федерация на балетните конкурси, заслужил деятел на изкуството на Русия и заслужил деятел на културата на Полша.

Председател на журито на юбилейната Балетна олимпиада ще е единственият носител на Голямата награда от Варна Владимир Василиев /Русия/. В журито ще бъдат лауреати от конкурса и световни знаменитости на танца като Йоко Моришита /Япония/, Максимилиано Гера /Аржентина/, акад. Красимира Колдамова, Сара-Нора Кръстева, заместник – директор „Балетни въпроси” на Софийската опера и балет и  доц. Бисер Деянов /България/.

По традиция в дните на конкурса във Варна ще се проведе Международната лятна балетна академия – безценен шанс  за младите артисти да научат тънкостите на изкуството от най-големите майстори на танца от Русия, Куба, Корея, САЩ и България.

Конкурсът се организира от фондация “Международен балетен конкурс Варна”. Съорганизатори са Министерството на културата на Република България и Община Варна. Патрон на юбилейното издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната олимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.