„Зорба гъркът в НДК с топсолистите на Софийската опера и балет
28 ное 2013

„Зорба гъркът в НДК с топсолистите на Софийската опера и балет

Суперхитът на българския балет „Зорба гъркът”  ще гостува на 15 декември, от 19 ч. в Националния дворец на културата, със специалното участие на прима-балерината Маша Илиева, в ролята на Мадам Ортанс. Спектакълът е включен в рамките на Новогодишния музикален фестивал.

Публиката  ще има удоволствието да се наслади на трупата на балета  на Софийската опера, която отдавна  е чакан гост на сцената на НДК. В главните роли участват топсолистите Маша Илиева и Еленко Иванов,Емил Йорданов,Людмила Илиева, Кирил Иванов.


"Зорба гъркът" се свръзва най - вече с прочутия филм с участието на Антъни Куин, а основата е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" (1943 г. ), с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис. Балетната постановка настига по известност литературния и филмовия вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на "Арена ди Верона". Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света. Събирал е дори 120 - хилядна публика наведнъж - на открития  стадион в Рио де Жанейро.

Автор на музиката е Микис Теодоракис - един от най - изявените гръцки композитори, общественик, политически и културен деец,  възпитаник на Парижката и Атинската консерватории.

Хореограф е руснакът Лорка Масине, който е роден в Ню Йорк. Негов учител е баща му, известният хореограф Леонид Масине. През 1960 г. дебютира в трупата на баща си, а през 1964 г. създават със сестра си Татяна Масине своя трупа. Сътрудничи като танцьор и хореограф на френската телевизия, на "Балета на 20 век" на Бежар, балетната трупа на Монте Карло, "Ню Йорк Сити Балей", Театро Масимо в Палермо, "Миланската Ла Скала", Римската опера и др.

Самият хореограф твърди, че се чувства европеец, тъй като е завършил литература в Сорбоната, баща му притежава имение в Италия, а той живее в Гърция. Лорка Масине обаче никога не е поставял балета „Зорба гъркът” в Гърция.  Концепцията му за танца в прочутия балет е за танц без абстрактности, с философската мисъл на Кафка, Томас Ман и Джордж Оруел. "Езикът трябва да е разбираем за публиката, да отдели различието между балет и танц, между драматургичния език и езика на танца", смята режисьорът.

Балетът на Софийската опера и балет бе поканен от Министерството на културата на Гърция да участва със "Зорба Гъркът" в културната програма "2007 - Година на Казандзакис". Проектът се осъществява по повод 50 години от кончината на големия гръцки писател.

Балетът на Микис Теодоракис и Лорка Масине се играе с голям успех по цял свят.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година, на сцената на НДК.

Билети се продават на цени от 10 до 40 лв. на касата на Софийската опера и балет (ул. „Врабча" 1,), на касите на НДК, както и в разпространителската мрежа на Eventim.