Небето пощади "Борис Годунов" - в-к Труд - 29.06.2014
29 юни 2014

Небето пощади "Борис Годунов" - в-к Труд - 29.06.2014

 И природата сякаш не посмя да се подиграе с няколкомесечния труд на Софийската опера, родил мегаспектакъла "Борис Годунов". Капка дъжд, въпреки прогнозите, не капна над 50-метрова сцена пред столичния храм "Св. Александър Невски", където в петък бе премиерата на операта от Мусоргски.


Постановката на акад. Пламен Карталов, посветена на великите баси Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев, бе изпратена с повече от 10-минутни аплодисменти. На централната трибуна бе патриарх Неофит, с чиято благословия катедралният храм се превърна в основен символ на спектакъла. Сред 1400-те зрители бяха председателят на парламента Михаил Миков, депутатката от ГЕРБ Цецка Цачева, ексминистърът на културата Вежди Рашидов (но не и сегашният), зам. столичният кмет Тодор Чобанов и др.


Успешен дебют в ролята на Борис Годунов направи 41-годишният бас Мартин Цонев, който пее предимно в Германия. Изключително артистичен, той не просто пееше, а преживяваше трагедията на своя герой. Публиката бе щедра и към Бисер Георгиев, Петър Бучков, Коста Андреев, Пламен Папазиков, Ирина Жекова, малкия Марио Кръстев в ролята на царския син...


Внушителната сценография беше фон за сложната режисура на спектакъла, в който участваха десетки хористи и масовка. На представлението в неделя операторът от БНТ Недялко Данов ще бъде "под прикритие" - със скрита под костюма му на руски селянин камера той ще снима кадри за бъдещ филм, по който работят с журналистката Миглена Стойчева. Ще го видим вероятно през септември.


СВЪРЗАНИ ТЕМИ

Акад. Пламен Карталов: Сред политиците ни няма визионери като Борис Христов

Камбани бият по ноти на "Борис Годунов"

Мартин Цонев и Светозар Рангелов - новите наследници на Борис Христов