„Борис Годунов” очарова под звездите - в-к Преса - 28.06.2014
29 юни 2014

„Борис Годунов” очарова под звездите - в-к Преса - 28.06.2014

Така бяха тържествено отбелязани значими годишнини - 100 години от рождението на знаменития бас Борис Христов и 85 години от рождението на Николай Гяуров

С постановката на открито на „Борис Годунов” бяха тържествено отбелязани  значими годишнини - 100 години от рождението на знаменития бас Борис Христов и 85 години от рождението на Николай Гяуров, и двамата световно признати с превъплъщенията си в ролята на Борис Годунов, съобщава БНР. Пред медията Пламен Карталов разказа, че мястото на представленията не е избрано случайно.

„Мястото пред катедралния храм дава една изключителна атмосфера. Поводът беше да отбележим по един царски, най-достолепен начин Борис Христов. Всъщност храма „Св. Александър Невски” е неговата първа и последна сцена, където той пя в България. Пред този олтар той беше изпратен към небето. И тази връзка с честването, отбелязването, моето дългогодишно познанство с този човек, ми дадоха куража. Софийската опера има мощта и енергията да направи тези спектакли на открито. Нашата трибуна според нас е за 1400 седящи места. Спектаклите са предварително обявени, но тъй като има интерес, ще направим още две представления допълнително на 3 и 4 юли”, обясни Карталов.

До 4-ти юли публиката на Софийската опера и гостите на столицата ще съпреживеят на открито и за първи път пред храм-паметника „Св. Александър Невски” шедьовъра на руската класика операта „Борис Годунов” от Модест Мусоргски. Грандиозният проект е една нова идея на режисьора Пламен Карталов, с участието на солистите, оркестъра, хора, производствените и техническите служби на Софийската опера. Специално за спектаклите пред историческия храм е изградена огромна сцена и трибуни за публиката с 1400 места.