„Американски балет за България” – танцово пътешествие в три вечери - БНР - 20.06.2014
20 юни 2014

„Американски балет за България” – танцово пътешествие в три вечери - БНР - 20.06.2014

„Мечтите се сбъдват, когато повече хора повярват в тях” – казват от сдружение „Cultural Bridges”. Заедно с фондация „Америка за България” и Софийската опера и балет те за четвърти път организират своята сбъдната мечта – проекта „Американски балет за България”. В три поредни вечери – на 20, 21 и 22 юни, ще се играе спектакъл, съставен от пет балета. Тази година цикълът представя Том Голд – знаково име в световната хореография и основател на танцовата компания „Tom Gold Dance”.

„Това е много важна стъпка в развитието на балетното сътрудничество между двете страни.” – казва  Момчил Младенов, главен идеен инициатор на сдружението „Cultural Bridges”.  – „Всяка година проектът „Американски балет за България” представя нещо ново, различно. В първото издание гостува музата на легендарния хореограф Джордж Бaланчин – Сюзан Фарел и нейният балет. В следващото видяхме цикъл от три изключителни спектакли, премиери за нашата публика. Новото през 2013-а бяха двете сцени, на които се играха представленията, а сега нашите прими от театъра танцуват заедно със солисти от „Ню Йорк Сити балет” и „Пасифик Нордуест балет”. Това се случва за първи път. В един от балетите – „Гершуин прелюдс” двама български цигулари  ще направят колаборация с двама от американските танцьори в хореографията на Том Голд. Искам да благодаря  на партньорите ни. Заедно сме в името на развитието на българското танцово изкуство. Щастлив съм, че работим за тази кауза и се надявам да се срещаме отново и отново в следващите десетилетия.”

Ден след репетицията си с българските колеги, гостите от Америка бяха развълнувани и с прекрасни впечатления. Те споделиха, че и за тях това е нещо ново и интересно, защото са от две различни балетни трупи и за първи път работят заедно. „За мен и моята компания е привилегия да бъда във вашата страна” – сподели американският хореограф и създател на „Tom Gold Dance”. Ето какво каза още Том Голд:

Том Голд Снимка: culturalbridges.org„Една от основните мисии на моята компания е да представя на света най-доброто от американския класически балет през годините. С представленията си искаме не само да забавляваме, но и да образоваме публиката. Аз мисля, че ние установяваме един културен мост, който показва в най-добра светлина двете страни. В своята кариера имах късмета да работя с различни хореографи и да натрупам ценен опит. Създавайки своята компания, винаги съм търсил най-високото качество на спектакли, представени от танцьори с талант, които се трудят упорито и имат голямо сърце. Компанията ми е малка, затова са важни вътрешните взаимоотношения, хората да се харесват, а аз ги подкрепям и обичам. За мен най-големият комплимент е след представление да чуя: „Точно това е твоят стил”. България е последната страна от европейското турне на състава. За нас, които говорим езика на балета, светът изглежда малък. Ние работим усилено и страстно обичаме професията си. Така е навсякъде, където съм бил, така е и в България, усещането е прекрасно.”

Спектакълът се открива с „Аполо”, по музика на Игор Стравински. В ролята на  Аполон, водача на музите, ще видим Сет Орза, премиер солист в Пасифик Нордуест балет. „Това е един от моите любими балети, но този път ще бъде различен. Участват танцьори от две американски и една българска трупи и  нямам търпение да изляза на сцената” – каза Сет. Негова партньорка е прима балерината на Ню Йорк Сити балет – Мария Коуроски. Тя сподели, че това е една от ключовите творби, поставяни в нейния театър, затова се радва, че ще я види и българската публика. А самият Том Голд допълни, че повече от 20 години работи с хореографа Уили Бърман, който е репертирал „Аполо” с великия Баланчин. Сега са заедно в България и предават опита си и на българските танцьори. Четири са нашите балерини, които ще участват: Марта Петкова, Катерина Петрова, Вихра Маджарова и Венета Христова.

Автор: Елена Цветкова