Борис Годунов взема властта на „Св. Александър Невски” - в-к Монитор - 03.06.2014
19 юни 2014

Борис Годунов взема властта на „Св. Александър Невски” - в-к Монитор - 03.06.2014

Храм-паметникът „Св. Александър Невски” за първи път става декор на грандиозна суперпродукция. На 27, 28 и 29 юни Софийската опера представя там шедьовъра на руската класика „Борис Годунов” от Модест Мусоргски. Сцената ще бъде изградена пред централния вход, а трибуните ще съберат 1400 души публика.

Идеята да разгърне постановката точно на площада - символ на демокрацията, е на режисьора и директор на Софийската опера Пламен Карталов. Сюжетът на операта се задвижва точно от жаждата за власт на Борис Годунов и битките му по пътя към руския трон.

В ролята на самодържеца публиката ще види Светозар Рангелов и Мартин Цонев. Диригент e Константин Чудовски.

Билетите за постановката са на цени от 10 до 100 лева и се продават както на касите на Софийската опера, така и онлайн на сайта www.operasofia.bg и в разпространителската мрежа на Eventim.

„Борис Годунов” е важно заглавие за българските меломани заради големите певци Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев. Оперният свят признава Борис Христов като най-добрия изпълнител на тази роля след Фьодор Шаляпин, а Гяуров и Гюзелев са негови продължители.

Софийската опера посвещава постановката под открито небе на 100-годишнината от рождението на Борис Христов и 85 г. от рождението на Николай Гяуров, както и на 90 години от освещаването на храма „Свети Александър Невски”. Представлението е и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.