ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ЗА "БОРИС ГОДУНОВ" - 23.06, ОТ 11 ЧАСА , ПРЕД ХРАМ - ПАМЕТНИКА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"
19 юни 2014

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ЗА "БОРИС ГОДУНОВ" - 23.06, ОТ 11 ЧАСА , ПРЕД ХРАМ - ПАМЕТНИКА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

Софийската опера и балет Ви кани на 23 юни от 11 часа, пред храм-пметника „Свети Александър Невски” на пресконференция, посветена на премиерата на операта „Борис Годунов”.

На пресконференцията ще присъстват: режисьорът Пламен Карталов   и  диригентите  Константин Чудовски и Борис Спасов. В пресконференцията ще вземат участие певците и останалите участници в създаването на премиерата.

Премиерните спектакли на „Борис Годунов” са на 27, 28 и 29 юни и 3 и 4 юли от 21 часа.

Постановката на открито на „Борис Годунов” е под патронажа на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и е важна част от културната програма на столицата, в подкрепа на кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г. С нея ще бъдат чествани три значими имена на световната оперна сцена. На 18 май 2014 г. светът отбеляза 100 години от рождението на знаменития бас Борис Христов. Постановката се посвещава също така на 85-годишнината от рождението на Николай Гяуров и е в памет на напусналия ни неотдавна Никола Гюзелев – и тримата световно признати с превъплъщенията си в ролята на Борис Годунов. През 2014 година се навършват и 90 години от освещаването на катедралния храм-паметник „Свети Александър Невски”. Премиерата на знаменитата творба на Мусоргски стана възможна благодарение на любезната подкрепа на Министерството на културата. Спектаклите на „Борис Годунов“ се реализират и със спонсорската помощ на Обединена българска банка, Софарма, НИС Петрол България, Алтънбаш и със специалното съдействие на Балетна школа „Маша Илиева” – младият балет на България. „Армеец“ АД е официалният застраховател на събитието. Проектът е финансиран от Столичната програма „Култура” на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата – 2019 г.  Медийни партньори са БНТ, БНР и Нетинфо.

 

Софийска опера и балет