Интересни факти, свързани с истинския Зорба Гъркът
27 ное 2013

Интересни факти, свързани с истинския Зорба Гъркът

Неотдавна гръцкият вестник „Етнос" съобщи интересна новина. Тя е свързана с прототипа на легендарния герой на Никос Казандзакис Зорба гъркът. Разследващи гръцки журналисти открили, че в живота  той се е казвал Йоргос ( Георгиос ) Зорбас, а не  Алексис. Живял е две десетилетия в Скопие до своя край през 1941 г.  Журналистите издирвали роднините на прототипа в Солун, Скопие и Белград. Намерили дори и гроба му в гробището „Бутел" в Скопие.


Георгиос бил роден в Катерини, Северна Гърция. Оженил се за хубавицата Елени, дъщеря на богат собственик на мини, в които и той работел. Тя починала на 36 г. След тази трагедия Зорбас,  заедно с 11-годишната си дъщеря Екатерина отива през 20-те г. в Ниш. Там купил мина, купил и рудници около Скопие. Малко преди смъртта му Екатерина се омъжила за видния скопски търговец Нико Яда, с когото отива да живее в Белград. Имали син Вангел, който запазил единствената снимка на дядо си.

 


Никога не съм срещал човек, който умееше толкова добре да се забавлява, колкото Зорбас. А как само играеше сиртаки, бил казал Никос Казандзакис пред журналист в Атина. Зорбас от Скопие си кореспондирал с писателя до неговата смърт.