БОРИС ХРИСТОВ СЕ ЧЕСТВА И В УНГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ОПЕРА
22 май 2014

БОРИС ХРИСТОВ СЕ ЧЕСТВА И В УНГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ОПЕРА

Софийската опера чества 100- годишнината от рождението на гениалния бас Борис Христов и на сцената на Унгарската национална опера, с бурно аплодиран концерт. На 19 май нашите солисти изнесоха една много силна и вълнуваща програма, която затвърди реномето на Софийска опера и балет на оперен театър от световна величина.

Концертните изпълнения на артистите представи академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Маестро Карталов откри концерта със свои спомени за великия певец и изтъкна, че на сцената на Унгарската национална опера Борис Христов е пял три пъти. „Навсякъде певецът е посрещан и изпращан като българин, каза Карталов, който покорява всички големи оперни сцени със своя талант и с магическата си личност”.

Почитателите на оперното изкуство в Будапеща бяха очаровани от завидното вокално майсторство на певците Радостина Николаева, Петър Бучков и Ангел Христов и на пианистката Йоланта Смолянова. Радостина Николаева изпълни арии от оперите „Тоска” и „Лястовицата” на Джакомо Пучини, „Силата на съдбата” на Джузепе Верди, „Мария Десислава” на Парашкев Хаджиев, както и „Бунтовна песен” на Георги Златев-Черкин. Петър Бучков изпя ария на хан Кончак от операта „Княз Игор” на Александър Бородин, песента „Конници” на Любомир Пипков и дует на крал Филип и Великия инквизитор” от операта „Дон Карлос” на Джузепе Верди, заедно със своя талантлив колега и приятел  Ангел Христов.

Концерта завърши с „Многая лета” на Дм.Бортнянский, в изпълнение на Борис Христов.