ГАЛА КОНЦЕРТ НА УЧАСТНИЦИТЕ ОТ МАЙСТОРСКИЯ КЛАС НА ФИОРЕНЦА КОСОТО - 29 МАЙ
20 май 2014

ГАЛА КОНЦЕРТ НА УЧАСТНИЦИТЕ ОТ МАЙСТОРСКИЯ КЛАС НА ФИОРЕНЦА КОСОТО - 29 МАЙ

От 19 до 27 май, 2014 г. в Хоровата зала на Софийската опера и балет се  провежда Майсторски клас на една от последните живи легенди в световното оперно изкуство - прочутото мецосопрано Фиоренца Косото.

Гала-концертът на участниците от майсторския клас на Фиоренца Косото ще се състои на сцената на Софийската опера и балет на 29 май 2014 година, от 19 ч. Той ще протече в две части: под диригентската палка на Маестра Николета Конти в първата част и на Маестро Стефан Линев във втората.

Фиоренца Косото (родена на 22 април, 1935) е италианска оперна певица, считана от мнозина за един от най-великите мецо-сопрани на 20-ти век.

Родена на 22 април 1936 г. в Крешентино, провинция Верчели, Италия, Косото учи в Музикалната академия в Торино и завършва като най-добра в класа. След обучение при Мерседес Льопарт прави своя оперен дебют като Сестра Матилде в световната премиера на „Диалози на кармелитките” на Пуленк през 1957 г. в Ла Скала, в Милано. Международният й дебют е на фестивала в Уексфорд през 1958 г., в ролята на Джована Сеймур в „Ана Болейн” на Доницети. Дебютира в Ковънт Гардън през 1959 г. като Нерис в „Медея” на Керубини, с Мария Калас в главната роля. Изпълнението ѝ на главната роля във „Фаворитката” в Ла Скала ѝ създава още по-широка известност и тя прави американския си дебют в същата роля, през 1964 г. в Лирик Опера в Чикаго и като Амнерис в Метрополитън Опера през 1968 година.

Между сезоните 1967-68 и 1988-89 тя дава общо 148 представления в Метрополитън Опера (изключително главни роли). Смятана е за експерт в образите на основните мецосопранови,  контраалтови роли в италианската опера от средата на 19-ти век; например Фаворитката, Амнерис, Азучена, Еболи, Прециосила, Мадалена, Улрика и Лаура. Тя също изпълнява Кармен, Моцартовия Керубино, Урбан в  „Хугеноти” от Майербер, Ромео на Белини и Марфа в „Хованщина”.

Косото продължава да пее и през 2005 г. Отпразнува 70-тия си рожден ден с изпълнение на Сестра Анджелика в Кралския театър в Лиеж, Белгия