Италианската оперна прима Фиоренца Косото идва за първи път в България - БТА 08.05.14
08 май 2014

Италианската оперна прима Фиоренца Косото идва за първи път в България - БТА 08.05.14

Италианската оперна прима Фиоренца Косото идва за първи път в България. Световното мецосопрано ще води  майсторски клас, който ще завърши с галаконцерт на 29 май, съобщават от Софийската опера и балет.

Първата у нас Вокална академия на прочутата певица и вокален педагог Фиоренца Косото започва на 21 май. Като корепетитори ще участват диригентите Николета Конти и Стефан Линев и деканът на Вокалния факултет на Университета в Питсбърг Генко Гешев.

Информация за допуснатите до прослушване кандидати ще бъде публикувана до 18 май на уебстраниците на Министерството на културата и Софийската опера и балет. Прослушването е на 21 май в операта. Документи - писмо и автобиография с участията през последните две години, се приемат до 15 май на електронните адреси: slinev@hotmail.com, mlg@bnr.bg, anabogdanova@mail.bg.

Фиоренца Косото, смятана за едно от най-великите мецосопрани на 20-и век, е родена в Крешентино, провинция Верчели. Завършва като най-добра в класа Музикалната академия в Торино. След обучение при Мерседес Льопарт прави своя оперен дебют като Сестра Матилде в световната премиера на "Диалози на кармелитките" на Пуленк през 1957 г. в Ла Скала в Милано.

Международният й дебют е на фестивала в Уексфорд през 1958 г. в ролята на Джована (Джейн) Сиймур в "Ана Болейн" на Доницети. Дебютира в Ковънт Гардън през 1959 г. като Нерис в "Медея" на Керубини с Мария Калас в главната роля. Изпълнението й на главната роля във "Фаворитката" в Ла Скала й създава още по-широка известност и тя прави американския си дебют в същата роля през 1964 г. в Чикаго и като Амнерис в Метрополитън в Ню Йорк през 1968 година.

През следващите 20 сезона Фиоренца Косото има общо 148 представления в нюйоркската опера  - изключително главни роли.

Смятана е за експерт в основните мецосопранови и контраалтови роли в италианската опера от средата на 19-и век като Фаворитката, Амнерис, Азучена, Еболи, Прециосила, Мадалена, Улрика, Лаура. Примата изпълнява също Кармен, Моцартовия Керубино, Урбан в  "Хугеноти" от Майербер, Ромео на Белини и Марфа в "Хованщина".

Косото отпразнува 70-ия си рожден ден с изпълнение на Сестра Анджелика от едноименната опера на Пучини в Кралския театър в Лиеж, Белгия, припомнят от Софийската опера.


/ПП/


София, 7 май /Пенка Момчилова, БТА/