107 години от рождението на Борис Христов
18 май 2021Софийска опера и балет

107 години от рождението на Борис Христов

Софийската опера и балет почита паметта и творчеството на Борис Христов

На днешния ден, 18 май, преди 107 години се ражда Борис Христов – великият българин, за когото ще говори целия свят.

През 1934 г. Борис Христов присъства на изпълнение на Фьодор Шаляпин като Борис Годунов в Софийската опера, което изиграва огромна роля за интереса му към операта. След дебюта си на оперна сцена през 1946 г., младият бас за първи път привлича вниманието на критиците с ролята на Пимен в „Борис Годунов“  в началото на 1947 г. в Рим, а през 1948 за първи път изпълнява и партията на Борис в Каляри.

Борис Христов се превъплъщава в ролята на Борис повече от 600 пъти и е смятан за един от най-добрите изпълнители на ролята на Борис. Считан за „най-великият бас – актьор и певец“ и „най-великият от великите“, Борис Христов се превръща в емблема за изпълнението на ролята на Борис Годунов.

Но не само като руския цар Борис Христов печели овации. Почитатели от цял свят се възхищават на неговите интерпретации на ролите на крал Филип II, Мефистофел, падре Гуардиано, Иван Сусанин, Досифей, хан Кончак, Захария. Той оставя незаличима следа и с изпълненията на църковни песнопения и руски песни.

С изключение на записите, реализирани с хоровата капела „Светослав Обретенов“ и други, съвместно с хора към храм-паметника „Св. Александър Невски“, Борис Христов не пее в България. Поради различни обстоятелства и политически причини, той така и не се качва на сцената на Софийската опера.

Влюбен в родината си, Борис Христов дарява на България къщата си на ул. „Цар Самуил“ в София за създаване на музикален център, както и вилата си в Рим – за Български център по изкуства, където самият той преподава до смъртта си.

Борис Христов остава една от най-светлите и големи фигури в българската култура и история.

Борис Христов / Boris Christoff