АМЕРИКАНСКИ БАЛЕТ ЗА БЪЛГАРИЯ 2014
23 апр 2014

АМЕРИКАНСКИ БАЛЕТ ЗА БЪЛГАРИЯ 2014

TOM GOLD DANCE

със специалното участие на солисти на

New York City Ballet и Софийската опера и балет

Сдружение „Cultural Bridges“, в партньорство с фондация „Америка за България“ и Софийска опера и балет, представя на 20, 21 и 22 юни Американски балет за България 2014. Цикълът е озаглавен TOM GOLD DANCE“, а всеки от спектаклите съдържа пет балета: „Apollo”,„Gershwin Preludes“,„Concertino”, Junk Duet” и„La Plage”.

След три изключително силни сезона на Американски балет за България, които представиха творчеството на: феноменалния хореограф на XX в. – Джордж Баланчин; няколкократния носител на „Тони“ и „Оскар“, с кариера на Бродуей – Джером Робинс; и Уилям Форсайт – хореографът, чиято визия разшири и превърна класическия балет в модерно изкуство, четвъртото издание на проекта поставя в селекцията си още едно знаково име в американската и световна хореография: Том Голд (http://www.tomgolddance.com).

Том Голд е международно известен танцьор и хореограф – солист на Ню Йорк Сити балет в последните 21 години, изпълнител на главни роли в хореографии на Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт. През 1999 г. основава своя собствена танцова компания, „Tom Gold Dance“, със забележителни турнета във Франция, Италия, Испания, Бермудските острови, Израел и САЩ.

Заедно с Том Голд в София ще пристигнат звездните танцьори от неговата компания, сред които Мария Коуроски – солист и прима балерина на Ню Йорк Сити балет, Савана Лоуъри – солист на Ню Йорк Сити балет и Стивън Ханапремиер-солист на Ню Йорк Сити балет, известен още с участието си в спектакъла „Били Елиът“ на Бродуей.

---

Apollo е по музика на Игор Стравински и хореография на Джордж Баланчин, пресъздава мита за Аполон и трите музи, и е вълнуващо сътрудничество между Tom Gold Dance и примите от Софийска опера и балет.

Gershwin Preludesе по музика на Джордж Гершуин и хореография на Том Голд и ще пренесе публиката в златното време на джаза с изразните средства на класическия балет. За вълшебството, което американските и българските артисти заедно ще създадат на сцената, ще допринесат и двама български музиканти (на цигулка и пиано).

Concertino”е по музика на Игор Стравински и хореография на Джером Робинс – представлява съвременен балет, ползващ неокласически изразни средства.

Junk Duet”е по музика на Доналд Кнаак и хореография на Туайла Тарп – съвременен балет в специфичната за Тарп стилистика – смес от класически балет и свободни движения. Заглавието е вдъхновено от клавирното произведение „Junk Music” на Кнаак.

La Plage”е по музика на Джон Зорн и хореография на Том Голд – произведение в стил неокласика, примесена с хореографския прочит на Голд на музиката на Зорн.