14 апр 2014

През Страстната седмица в Софийската опера и балет ще се играят две едноактни творби - трагедията „Селска чест” и черната комедия „Джани Скики” - на 17 и 19 април

Феновете  на Джакомо Пучини и Пиетро Маскани могат да тържествуват. В София предстоят представления на прочутите творби „Селска чест“ и „Джани Скики“.  Трагедията и черната комедия са избрани неслучайно. „Балансът между страстите е нашата цел“, обяснява творческото си решение режисьорът Пламен Карталов. Музиката на великите композитори, членове на миланския клуб „Бохеми“ от началото на миналия век, ще звучи в едноактовите произведениs  на 17 и 19  април от 19.00 часа. Обединяването им е донякъде свързано и с приятелството между Пучини и Маскани.

На петото си поредно турне в Япония през 2012 г., първият ни оперен театър представи „Селска чест”, „Джани Скики” и „Тоска” на престижната сцена на Токио „Бунка Кайкан“, както и в цяла Япония . По това време в страната на изгряващото слънце гостуваха Виенската щатсопера и Мариинският театър, но постановките на Софийската  опера бяха отразени с подобаващо внимание в централните печатни и електронни медии там. Ценителите на Пучини и Маскани бяха във възторг от изпълненията на нашите артисти. Много от зрителите изтъкнаха, че  „Джани Скики” рядко се играе в Япония и е цяло щастие да я видят на тяхна сцена. Други споделяха, че култовата ария на Лаурета „О, скъпи татко” им e любима.

„Селска чест” (Cavalleria rusticana)

Едноактна опера от Пиетро Маскани, либретото е на Джовани Тарджони – Тоцети и Гуидо Менаши. Първата постановка е в театър „Констанца” в Рим на 17 май 1890 година. В основата на либретото е едноименната новела на Джовани Верга, преработена от самия него в драма за Елеонора Дузе.

Операта получава премия на конкурса, организиран от италианския издател и продуцент Едоардо Сонзоньо. Действието се развива в сицилианско селце. Младата селянка Сантуца, съблазнена и захвърлена от Туриду, разказва на кочияша Алфио, че жена му Лола е любовница на Туриду. Ревнивият Алфио оскърбява Туриду, като го ухапва за ухото, което по сицилански обичай означава предизвикване на смъртен двубой. Съперниците се бият с ножове. В схватката Туриду е убит.

Операта на Маскани е най-яркият образец на веризма (verismo от италианското vero, което значи истина) в музиката. Стремително и стегнато се развива действието, в което са въвлечени непривични за старата италианска опера герои - обикновени хора, жители на селото.

„Джани Скики” (Gianni Schicchi)

Едноактна опера от Джакомо Пучини. Либрето - Джовакино Форцано. Първа постановка - Ню Йорк, 14 декември 1918 година, в една вечер с двете едноактни опери на Пучини „Плащ” (Il tabarro) и „Сестра Анджелика” (Suor Angelica), образуващи триптих.

В основата на сюжета са редове от XXX песен от „Ад” („Божествена комедия” на Данте), посветени на авантюриста и измамник Джани Скики, наказан за своите грехове. Той е разиграл роля пред умиращия богаташ и от негово име е съставил фалшиво завещание. Действието се развива във Флоренция през 1299 г. Богатият старец Буозо Донати умира, завещавайки цялото си състояние на манастира. Излъгани в очакванията си, наследниците решават да извикат на помощ мошеника Джани Скики, който и сам е кръвно заинтересован от наследството – неговата дъщеря Лаурета е годеница на Ринучо, племенник на покойния Буозо.

Тъй като никой в града още не знае за смъртта на стареца, Джани ляга в леглото, представяйки се за болния богаташ, и разпорежда да се повика нотариус. Мнимият Донати му диктува своята последна воля, завещавайки цялото си имущество на… Джани Скики, тоест на себе си. Наследниците са отново измамени, но са принудени да мълчат, разобличаването на тяхното участие в подправянето на завещанието ги заплашва със сурово наказание.

„Джани Скики” е черна комедия, единствената опера на Пучини от този тип, блестящ пример на съвременна опера-буфа, опираща се натрадициите на „Фалстаф” на Верди. Изразителният речитатив, бликащият като извор мелодизъм, острата характерност, стремителното темпо отличават музиката на операта.

Един интересен факт - кинорежисьорът Уди Алън прави през 2008 г. своя режисьорски дебют в операта с черната комедия „Джани Скики”.  За постановката си той получава наградата на Флоренция, която е бойкотирана от жителите на града. Ревниви към този успех на Алън, те възкликват  в различни интернет сайтове: „Толкова ли няма италианец, на който да се връчи наградата, а се даде на американец!”

17.04.2014 19:00
„СЕЛСКА ЧЕСТ” 19.00 ч. Участват: Мариана Цветкова, Мартин Илиев, Румяна Петрова, Веселин Михайлов, Цвета Сарамбелиева

Диригент ВЕЛИЗАР ГЕНЧЕВ

„ДЖАНИ СКИКИ” Участват: Бисер Георгиев, Любов Методиева, Цвета Сарамбелиева, Даниел Острецов, Красимир Динев, Елена Стоянова, Антония Иванова, Ангел Христов, Светозар Рангелов, Веселин Михайлов, Благовеста Мекки-Цветкова, Илия Илиев, Александър Георгиев, Кирил Стоянов, Мирослав Андреев

Диригент ВЕЛИЗАР ГЕНЧЕВ

19.04.2014 19:00
„СЕЛСКА ЧЕСТ” 19.00 ч. Участват: Мариана Цветкова, Мартин Илиев, Румяна Петрова, Веселин Михайлов, Цвета Сарамбелиева

Диригент ВЕЛИЗАР ГЕНЧЕВ

„ДЖАНИ СКИКИ” Участват: Бисер Георгиев, Любов Методиева, Цвета Сарамбелиева, Даниел Острецов, Красимир Динев, Елена Стоянова, Антония Иванова, Ангел Христов, Светозар Рангелов, Веселин Михайлов, Благовеста Мекки-Цветкова, Илия Илиев, Александър Георгиев, Кирил Стоянов, Мирослав Андреев

Диригент ВЕЛИЗАР ГЕНЧЕВ