10 апр 2014

Мюзикъл, балет, оперета – премиери от столичния афиш - БНР - 09.04.14

Две са премиерите в афиша на Националния театър за опера и балет през месец април тази година. И двете са ориентирани към детската публика. Това е резултат от интереса, който се наблюдава в последните години към тази програма. А той е следствие от грижата на целия екип на театъра към създаване и отглеждане на малките зрители.

 
  • „Вълкът и седемте козлета” (документален запис) Download


Сред трите детски мюзикъла на композитора Александър Владигеров е „Вълкът и седемте козлета”. Приказният сюжет по прочутата творба на Братя Грим примамва в големия салон на Софийската опера. Юлия Кръстева, режисьор и автор на либретото на спектакъла разкрива, че той следва приказката, с борбата между доброто и злото, с лъжите на вълка. „Но в нашата постановка ние не го убиваме, а го изпращаме в зоопарка. По този начин неутрализираме злото. Оркестрацията на мюзикъла е построена на основата на класическия джаз. Чрез него се доближаваме до света на съвременните деца, затова има определени акценти с мултимедия и осветление” – казва Юлия Кръстева. Сценографът на спектакъла – Павлина Ойстерхус допълва: „Имахме доста време, за да развием идеята и концепцията на представлението, но кратко време за изпълнение. Мисля, че се справихме в една приказна естетика. В нея има проекции, които допринасят за голямата магия на бухала, връщането на козлетата и щастливия финал. Декорът е на три нива. На първото са козлетата. Те живеят в един абстрактен дънер, чакат мама да се върне от пазар, а вместо нея се появява лошият вълк (от едно второ ниво). И третото е на приказките и на голямата магия. Там се случват и мултимедиите. Още на репетициите получихме и първите реакции от малките зрители. Наши „огледала” станаха децата на колеги. Смятам, че публиката ще остане омагьосана от спектакъла.”

Второто ново предложение на Софийската опера е „Зле опазеното момиче”, с участието на премиер-солисти на театъра. Интересното е, че това е един от най-старите балети, достигнали до наши дни. За първи път е бил изпълнен през 1789 г. в Бордо. Хореограф и режисьор на българската постановка на „Зле опазеното момиче” е Риолина Топалова. Тя разказва: „Действието се развива в приказно селце, в три картини. Балетът е комичен, като в центъра му е една закачлива история за разминаването между представите на родителите за собствените им деца и реалността. Особено когато става дума за избора на любим човек. Накрая любовта побеждава.”


ВРЪЗКА КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА