ДИРИГЕНТЪТ ДАМИАН ЙОРИО ГОСТУВА ЗА ВТОРИ ПЪТ НА СЦЕНАТА НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ
08 апр 2014

ДИРИГЕНТЪТ ДАМИАН ЙОРИО ГОСТУВА ЗА ВТОРИ ПЪТ НА СЦЕНАТА НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ

В края на 2013 г. Дамиан Йорио гостува за първи път на сцената на Софийската опера и балет. Тогава той дирижира гала концерта на голямата ни оперна прима Александрина Пендачанска. Тази година, броени дни преди светлия християнски празник Великден, Йорио ще дирижира на 11 април представлението „Великден в Операта”.  

Дамиан Йорио е познат на световните оперни сцени. Той ще направи своя дебют със Симфоничния оркестър на Сан Франциско през април 2015 г. Йорио вече дирижира оркестри, включващи Симфоничния оркестър на Детройт, Лондонската филхармония, Симфоничния оркестър на BBC, BBC филхармония, Холандския радио-филхармоничния оркестър, Санкт Петербургската филхармония, Симфоничния оркестър на Милано, Белгийския национален оркестър, Националния симфоничен оркестър на RAI, Камерния оркестър на Лозана, Симфоничния оркестър  на Порто Каза да Музика и Симфоничния оркестър на Исландия.

Дебютите му от последните години със Симфоничния оркестър на Детройт, Белгийския национален оркестър, Оркестъра на италианска Швейцария в Лугано и Московския симфоничен оркестър „Чайковски” са последвани от повторни покани от всеки един от тях. Работата му от последния сезон с Холандския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Кастилия и Леон и Северно-холандския оркестър също му носят повторни покани, както и дебютите му от настоящия сезон с Норландс Опера (Швеция) и Софийската Опера и Балет. Текущият сезон му носи повторни покани за Лондонския филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър „Джузепе Верди” (Милано) и Опера „Хеликон” в Москва, сред многото му други ангажименти.

Дамиан Йорио учи цигулка във Великобритания и САЩ, преди да стане член на Датския национален радио-симфоничен оркестър. По това време в Копенхаген следва дирижиране в Санкт Петербург, преди да бъде назначен за артистичен директор и главен диригент на Симфоничния оркестър на Мурманск, където се превръща в катализатор на последвалия успех и израстване на оркестъра в оперния и концертен репертоар.

Той има богат репертоар, с център късната романтика и началото на 20 век, както и ранния класически период, чак до съвременността.

Йорио също така обича да работи с много младежки оркестри в Европа и е музикален директор на Националния младежки струнен оркестър на Великобритания.

В оперния си репертоар Дамиан Йорио е дирижирал „Макбет” на Верди във Фестивалната опера в Глиндеборн и „Продадената невеста” на Сметана в Парижката опера. Дебютът си в САЩ прави в Сентрал Сити Опера в Колорадо с „Похищението на Лукреция” на Бритън, който е посрещнат с възхищение от международната преса. Изявявал се е в Операта в Бон, дирижирайки постановка на „Турандот” на Пучини, дирижирал е няколко пъти за Норвежката Опера и също така в много италиански оперни театри, сред които Комо, Театро Реджио в Торино, Брешия и Тренто. В Санкт Петербург дирижира „Завъртането на винта” на Бритън, а в Москва – руската премиера на „Мъжът, който сбърка своята жена с една шапка” на Майкъл Нийман, която е номинирана за Най-добра оперна продукция на Фестивала „Златна маска” през 2004 г.

Дамиан Йорио е роден в Лондон в семейството на италиански и английски музиканти. През 2006 г. получава званието Рицар на ордена на Св. Агата от Република Сан Марино като признание за неговата служба в името на музиката там.