"1001 нощ" се спускат на сцената на Софийската опера и балет
Снимка: Софийска опера и балет. Репортаж на Светослава Кузманова в предаването ''Нещо повече'', БНР
17 май 2022БНР

"1001 нощ" се спускат на сцената на Софийската опера и балет

Хореограф от световна величина стои зад балетната премиера на постановката "1001 нощ" на сцената на Софийската опера и балет.

Приказната история за Шехерезада ще оживее на сцената благодарение на големия балетмайстор Елдар Алиев и музика на Фикрет Амиров. Със спектакъла ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на азербайджанския композитор.

Световноизвестният балетист и педагог Елдар Алиев работи за втори път у нас. Преди 5 години на сцената на Софийската опера и балет постави "Корсар". И тогава, както и сега, работи с примабалерината Марта Петкова, която влиза в образа и на Шехерезада, и на Нурида.

Роденият в Баку Алиев през годините поставя "1001 нощ“ и в Америка, и в Европа.

Фикрет Амиров написва "Хиляда и една нощ" през 1979 година и посвещава музиката на съпругата си. Любопитното е, че на заглавната страница на партитурата е записано "На Аида, моята помощничка", а Амиров използва репертоар от ударни инструменти като ксилофон, вибрафон, барабани, камбани, тимпани и чинели, за да се изрази богатството на арабската ритмика. Творчество на Амиров обхваща най-разнообразни жанрове – опери, оперети, балети. Създател е и на нов жанр, наречен "симфоничен мугам", в който вплита ориенталски мелодии в европейските класически музикални форми, имитирайки звученето на фолклорен оркестър.

Диригенти на спектакъла са Ейюб Кулиев и Борис Спасов. Либретото е създадено от прочутите братя Ибрахимбекови – Рустам Ибрахимбеков (бъдещ съавтор на наградените филми на Никита Михалков) и Магсуд Ибрахимбеков (сценарист и режисьор).

У нас "1001 нощ" ще се играе всеки ден от 27-и май до 1-ви юни, включително.

премиер солистите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев
Премиер солистите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев

https://bnr.bg/horizont/post/101647589/1001-nosht-se-spuskat-na-scenata-na-sofiiskata-opera-i-balet