Юбилейна конференция „Viva Verdi” на 9 октомври в БАН
07 окт 2013

Юбилейна конференция „Viva Verdi” на 9 октомври в БАН

На 10 октомври 2013 г. светoвната културна общественост отбелязва 200 години от рождението на Джузепе Верди. Ден по-рано Българската академия на науките и Софийската опера и балет организират по този повод Юбилейна конференция на тема „VIVA VERDI". Конференцията ще бъде открита от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. В деловата част ще участват проф. Боянка Арнаудова, проф. Анелия Янева, изследователи по теми, свързани с живота и творчеството на композитора. Във форума са потвърдили участие световноизвестният режисьор Уго де Ана, постановчик на „Аида", чиято премиера предстои на 15 октомври в  Софийската опера и балет, новият главен диригент на театъра Ерих Вехтер и директорът на Италианския културен институт в София Анна Амендоладжине.

Конференцията ще се проведе на 9 октомври (сряда) от 10.00-14.00 ч. в Големия салон на БАН.


Ще бъдат показани видео фрагменти от български и чужди продукции от творбите на Верди „Дон Карлос", „Атила", „Набуко", „Риголето" и „Травиата" в изпълнение на Николай Гяуров, Пласидо Доминго, Гена Димитрова, Радостина Николаева, Орлин Анастасов, както и откъси от филми, посветени на великия италиански композитор.

Юбилейната конференция за великия италиански композитор е втората след форума, организиран от Софийската опера и балет и БАН и посветен на Рихард Вагнер през май 2013. Събитието се провежда в рамките на инициативите за отбелязване на 200 г. от рождението на Джузепе Верди в целия културен свят. Проявата се организира със съдействието на Италианския културен институт в София и на Арена ди Верона и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа през 2019.

*** 

Джузепе ВЕРДИ
10 октомври 1813- 27 януари 1901

Джузепе Верди е роден на 10 октомври 1813 г. в Ронколе край град Бусето в областта Парма. Произхожда от бедно семейство. Музикалните способности на момчето са открити от селския органист, когато е на седем години. На 12 години баща му го изпраща да учи в Бусето. През 1828 той вече активно участва във филхармоничното дружество на града и написва първите си композиции. През 1831 г. Верди прави опит да постъпи в Миланската консерватория, но не го приемат и започва да учи частно при Винченцо Лавиня (1777-1837) - композитор и диригент в „Ла Скала".

На 24 години Верди написва първата си опера „Оберто граф ди Сан Бонифачо", изпълнена с успех през 1839 г. в миланския театър. Неговата втора опера, „Мнимият Станислав" или „Крал за един ден" обаче претърпява провал. Джузепе Верди се утвърждава като композитор след големия триумф на поставената в „Ла Скала" трета негова опера - „Набуко" през 1842 г. За  кратко време - до 1850 г., той пише 12 заглавия, между които „Ломбардци", „Ернани", „Жана д'Арк",  „Атила", „Макбет".

След 1851 г. Верди съчинява „Риголето", „Трубадур", „Травиата", „Симон Боканегра", „Сицилианска вечерня", „Бал с маски", „Силата на съдбата" и „Дон Карлос". По това време написва и „Реквием", посветен на поета Алесандро Мандзони.  В последните си години Верди композира „Аида", „Отело" и „Фалстаф". Умира на 27 януари 1901 г. в Милано на 87-годишна възраст.