Честит Световен ден на музиката!
01 окт 2021Софийска опера и балет

Честит Световен ден на музиката!

"Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко."
Платон

В началото на 1975 г. прочутият цигулар лорд Йехуди Менухин изпраща писмо до членовете на Международния съвет за музика към ЮНЕСКО, в което оповестява решението да бъде организиран Международен ден на музиката. В посланието си Менухин, който по това време е президент на Съвета от шест години и е накрая на мандата си, пояснява защо трябва да има такъв ден.

„Уважаеми господа! Намерението на този ден е да насърчи популяризирането на нашето музикално изкуство сред всички слоеве на обществото; да осъществи идеалите на ЮНЕСКО за мир и приятелство между хората,  /…/ да популяризира дейностите на Международния музикален съвет,  както и неговата програмна политика като цяло.“

Международният съвет за музика е създаден през 1949 г. от ЮНЕСКО. Това е най-голямата мрежа от асоциации, институции и частни лица в сферата на музиката. Музикалното разнообразие, достъпът до култура на всеки един човек и обединение на организациите в повече от 150 страни по света – това е в основата на идеята да съществува специален Ден на музиката в целия свят, ден, който ще служи и като напомняне за невероятната сила на музиката, която съпътства хората в най-радостните и в най-тъжните мигове от живота.

Денят на музиката е отбелязан за първи път на 1 октомври 1975 г., както повелява резолюцията на ХV-та Генерална асамблея в Лозана от 1973 г.

Вече 46 години, на този ден в целия свят се организират специални музикални събития, излъчват се празнични радио и телевизионни програми и се публикуват многобройни материали в пресата и социалните мрежи.

През 1978 г. Стефан Лазаров, Свобода Бъчварова, Иван Ничев, Емилия Черкозова и Таня Доганова-Христова изпращат до ЮНЕСКО предложение за честване на Йоан Кукузел. Малко по-късно е обявено, че 1980 г. ще бъде световна година на Кукузел по случай 700-годишнината от рождението му. Това дава повод 1-ви октомври да бъде обявен за празник на българските музиканти и певци.

Софийската опера и балет поздравява всички, които носят музиката в сърцата си!

Честит Ден на музиката!