Sofia Opera Pearls Streams представя Празници на сцената на Болшой театър
08 май 2020

Sofia Opera Pearls Streams представя Празници на сцената на Болшой театър

Софийската опера и балет предлага на своята публика едно изключително изживяване със Софийската опера и балет от гостуването й на сцената на Болшой театър.

Програмата Празници на сцената на Болшой театър, която е част от Sofia Opera Pearls Streams отваря завесата за едно историческо събитие – гостуването на Софийската опера и балет на тази световна оперна сцена с операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, балета „Корсар“ от Адолф Адам и "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер.

Динамична панорама от знакови епизоди от тези празници оживяват в интервюта и кратки репортажи, една богата картина за събитието.
Изборът на акад. Пламен Карталов откриването на празниците да бъде с историческата българска опера „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, след нейната премиера на Софийска сцена залага на посланието на творбата към нашето време, на идеята да се припомни значимостта на българското творчество.

Нещо, което коментират известната критичка Валерия Федотова и директора на Болшой театър Владимир Урин.

Втората вечер балетът на Софийската опера представя балета „Корсар“ от Адолф Адам. Какво означава да бъдеш аплодиран на тази сцена и голямата руска балетна традиция, всичко това оживява в изключително високата оценка за събитието.

Българската национална телевизия, която отразява динамиката на събитието внася особен привкус в тази изключителна панорама с репортажите на Миглена Стойчева и  Георги Любенов от БНТ,  и на Оля Ал-Ахмед от БТА.

Документалният филм „Отвъд петолинието“ за създаването на операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков отблизо запознава как се ражда операта, какъв е емоционалния градус на премиерата, отзвука.

Бъдете на 8 май от 17.00 часа с тази изключителна възможност да съпреживеете триумфа на първия ни оперен театър на световната сцена на Болшой театър.

Магдалена манолова