Пламен Карталов: жадни за храма - Адриана Попова, eva.bg
13 апр 2020

Пламен Карталов: жадни за храма - Адриана Попова, eva.bg

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов за стрийминга без аналог на нашумели постановки, които може да гледаме по празниците, за това какво правят колегите му от Болшой и Метрополитен, и за предстоящото завръщане в храма на музиката.



Адриана Попова
11 April 2020

 

 
 

Академик Карталов, здравейте! Къде ви заварваме?

Спазвам указанията на щаба за мерките против вируса. Така че в по-голямата част от времето си работя вкъщи, за да подготвяме с екипа от колеги редовния седмичен  стрийм репертоар. А това наистина поглъща не само дните, но и нощите, защото огромна е отговорността да осигурим при излъчванията на спектаклите най-високо качество. Гаранциите са проверка на звук и картина, което е задължително, за да бъдат истински перлите от репертоара на Софийската опера.

Как подбрахте програмата на SOFIA OPERA PEARLS STREAMS? На Цветница ще излъчите балета „Дон Кихот”, както и „Севилският бръснар”, на Великден –операта пред храма „Борис Годунов”. С какво са специални тези представления?

Балетът "Дон Кихот" е спектакъл с изключителни солисти и виртуозен ансамбъл от първокласни балерини. Неслучайно при първото излъчване интересът беше невероятен. Това даде основание за празнично предиобедно повторение в Цветната неделя. Инциативата на Българската национална телевизия да представя всяка неделя до 31 май серия от постановки на Софийската опера започва с едно весело представление, а това е комичната опера "Севилският бръснар" от Джоакино Росини. Изпълнителите солисти са истински виртуози на пеенето и играта. На самия свят празник Великден в София сме свикнали главното място за ритуала на Възкресението да е катедралният храм "Св. Александър Невски". За отбелязване най-тържествено 100-годишнината от рождението на Борис Христов на площада пред катедралата  през лятото на  2014 г. изградихме огромна сцена с трибуна за публиката с 1500 места. За първи път святото пространство се превърна в театър на открито. Специалната концепция на режисурата и сценографията, която в хомогенен синтез с оперното действие свързваше за постановката и храм-паметника "Св. Александър Невски", възкресиха  на открито с нов и необичаен сценичен живот народната музикална драма "Борис Годунов". И намирам за естествена  връзката с песнопенията  на литургията за празника при влизането в храма с изкуството на операта, играна пред храма. Духовната връзка с катедралния храм продължава чрез стрийм платформите ни в домовете на хората с благодатния огън от искрите на музикалната перла на великия композитор Модест Мусоргски.

Чуват се мнения срещу излъчване на постановки по интернет – защото се губи магията на живото представление или с довода, че се губят бъдещи зрители. Как бихте коментирали?

Показаният интерес на хиляди поклонници на оперното и балетно изкуство измества чувството за страх, че се губи магията. Но, от друга страна, една голяма част от зрителите онлайн са гледали наживо спектаклите в залата на Софийската опера. Има и гледащи спектаклите ни за първи път. Така привличаме нашите нови почитатели. Убеден съм, че когато в тези дни публиката не може да дойде при нас, ние й казваме - сега идваме в домовете ви при вас. Така инвестираме огромния труд на артистите, оркестъра, балета и хора на театъра, за да продължим отблизо връзката с нашата публика. Убеден съм и искам да вярвам, че очакваме реинвестиция от нашите верни и нови фенове, които скоро да заемат местата си в Операта. След тази голяма пауза те ще бъдат истински жадни да се завърнат в своя храм.

Следите ли как реагират Вашите колеги - директорите на големите световни театри, в тази обстановка?

Всички най-големи театри са разтворили широко  онлайн вратите си за публиката, не само с достъп от техните страни, но и за целия свят. Ние сме част от тази галактика на световната оперна практика. Нашето първо представление беше в неделя на 15 март. Метрополитен Опера започна своята стрийминг програма на следващия ден в понеделник, 16 март. Болшой театър показва постановките си от миналата седмица. Редовно излъчват своите продукции оперните театри от Париж, Цюрих, Парма и почти всички, които можем и имаме интерес да гледаме на живо по интернет платформите. Това се случва за първи път - безплатно публиката да гледа един много скъпо струващ репертоар. Никой от директорите обаче не държи сметка за това, защото сега е нужна духовна солидарност и предоставяне на един уют на съприживяване и духовна връзка с изкуството на любими артисти, композитори и постановки.

Коронавирусът порази изключително силен сезон на Софийската опера и балет, в нелек жанр като мюзикъла наскоро мина премиерата на „Шрек”,великолепна постановка, „Клетниците” пожънаха голям успех, „Мама миа”продължаваше да се радва на зрителски успех. Подготвяхте ли и други продукции?

Тези търсени и по няколко пъти гледани постановки в Софийската опера веднага ще влязат в новата репертоарна програма, когато се вдигне бариерата за

възстановяване на творческата дейност и достъп на публиката. Но две нови продукции чакат своите първи изпълнения в България. Това са "1001 нощ", нова балетна премиера, и операта "Електра" от Рихард Щраус.

Какво казвате на колегите си, на артистите от Софийската опера и балет, как бихте ги насърчили да не униват?

Всички творчески колективи са в отпуск. Мисля, че това ще им даде нова енергия и жажда да влязат в новите си задачи с професионална страст и още по-голяма отговорност и удовлетворение. Всеки един член е с огромна дисциплина и осъзнава, че  Софийската опера е марка и мярка за пример в националната ни култура. Нашата публика е и международна, което означава, че пътуването до София на оперни фенове от цял свят не е случайно.

Как ще посрещнете празниците?

Хубав въпрос, на който можех да отговарям много трудно, но сега със сигурност вкъщи.

Благодарим за емоциите, които ни подарявате чрез SOFIA OPERA PEARLS STREAMS и до скорошни срещи наживо!

https://eva.bg/article/39384-Plamen-Kartalov-zhadni-za-khrama