Никола Хаджитанев и Марта Петкова са Конрад и любимата му в балета "Корсар"

След успешния дебют на най-новата звезда на балета на Софийската опера  - Джон Абенанти на 20 февруари, на 22 февруари на сцената на първия ни оперен театър ще излязат премиер-солистите: Марта Петкова, Никола Хаджитанев (Конрад), Памела Пандова, Георги Банчев, Трифон Митев.

Хореографията е на Елдар Алиев, който е автор на либретото и художник по осветлението на своята оригинална и динамична версия на балета "Корсар". Премиерата на този балетен шедьовър беше на 24 ноември 2017 година. От тогава до сега тази постановка е търсена и чакана от ценителите на балетното изкуство.

Балетният спектакъл "Корсар" се игра с огромен успех и на сцената на Болшой театър в Москва по време на гастрола на Софийската опера през 2018 г., където беше посрещнат изключително сърдечно от руската публика.

Географският район на гастролите на Елдар Алиев обхващат повече от 40 страни по света и най-престижните сцени: "Кенеди център" във Вашингтон, Метрополитен опера в Ню Йорк, Парижката опера, Римската опера, Миланската "Ла Скала", "Ковънт Гардън" и театър "Колизеум" в Лондон, Берлинската държавна опера, театър "Белас Артес" в Мексико, театър "Колон" в Буенос Айрес, Операта в Сидни и др.

Балетът "Корсар" е създаден през 1856 г. по едноименната поема на Джордж Байрон, вече нееднократно послужила за основа на много опери и балети. От времето на първата постановка в Париж балетът "Корсар" е допълван с музика от други композитори, променяна е хореографията, но увлекателният сюжет за приключенията и любовта на благородния морски разбойник остава същият и досега. Музиката на балета Корсар привлича със своята лекота, истински френско изящество и висок вкус.

Билетите са в продажба на касата на Софийската опера и балет, онлайн в мрежата на еpay-go и eventim.bg.

Снимки: Светослав Николов

Новини и събития