Премиера на балета "1001 нощ" - част от богатата програма през март на Софийската опера и балет - Иван Върбанов, Нюз БГ Репортер
20 фев 2020

Премиера на балета "1001 нощ" - част от богатата програма през март на Софийската опера и балет - Иван Върбанов, Нюз БГ Репортер

 

Нюз БГ Репортер
София, 20.02.2020 г.

И през месец март Софийската опера и балет е подготвила за своята публика богата и разнообразна програма.  Прочути опери на Джузепе Верди, Волфганг Амадеус Моцарт и премиерата на популярния балет „1001 нощ“, са акцентите в афиша на Софийската опера и балет за месец март, съобщиха специално за Нюз БГ Репортер от националния оперен театър.
 
Диана Тугуи гостува в "Травиата" като Виолета Валери

 

 
 
Почитателите на Верди ще могат да се докоснат до музиката на една от най –известните опери на композитора „Травиата“ на 1 март от 16 часа. В ролята на Виолета ще се превъплъти сопраното Диана Тугуи – солист на операта в Крайова и лауреат на редица национални и международни конкурси. През 2015 тя дебютира на Софийска сцена отново с ролята на Виолета в „Травиата“ на Верди. Диригент е Давид Хименес, който работи с едни от най - прочутите оркестри и солисти в света в Миланската Ла Скала, Виенската Щатсопера, Ковънт Гардън и други.

Корейският баритон Джеонгхйеок Сео в "Трубадур"
 


 

 

Музика на Верди от друга негова популярна творба ще прозвучи на сцената на Софийската опера и балет и на 6 март от 19 часа, когато зрителите ще могат да видят операта „Трубадур“ със специалното участие на баритона от Корея - Джеонгхйеок Сео-специализирал в майсторския клас на Райна Кабаиванска. Джеонгхйеок Сео вече дебютира на българска сцена миналата година в операта „ Дон Паскуале “. Диригент е Павел Клиничев. Следващите спектакли на „Трубадур“ са на 7 и 8 март от 19 ч. и 16 ч.
 
Немецът Ерих Вертер дирижира "Дон Жуан"


 
В афиша на Софийската опера и балет през март, място е отделено и за още едно популярно заглавие – операта „Дон Жуан“ на Волфганг Амадеус Моцарт. Творба, съчетала в себе си елементи на драма и комична опера и разказваща умело за перипетиите, през които преминава прочутия покорител на женски сърца и авантюрист Дон Жуан. Диригент на спектаклите на 13 и 15 март с начален час 19 и 16 е Ерих Вехтер.

Премиерни балетни спектакли на "1001 нощ"



 
На 27, 28 , 29 и 31 март почитателите на балетното изкуство ще имат удоволствието да се докоснат до премиерните балетни спектакли „1001 нощ“ на азербейджанския композитор Фикрет Амиров, който чрез музиката си разказва популярните истории за цар Шахрияр и съпругата му Шехеразада, за приключенията на Синбад мореплавателя, на Аладин, Али Баба и четиридесетте разбойници и други приказни герои, познати ни от прочутото литературно произведение „ 1001 нощ“. Приказната история, разказана от балетната трупа на Софийската опера публиката ще може да види от 19 часа на 27, 28 и 31 март, както и от 16 часа на 29 март. Спектаклите се осъществяват с подкрепата на посолството на Азербейджан в София.

 

Концерти за бебоци от 11 часа


Място в афиша за март Софийската опера отделя и за най – малките си почитатели. На 1, 6, 7, 8, 13, 14, 15, 22, 27, 28 и 29 от 11 часа пред публика ще се представят превърналите се вече в традиционни Концерти за бебоци, в които съвсем малки деца пристъпват за пръв път в храма на голямото изкуство, а целта е у младото поколение да се възпита любов към сценичното изкуство, а  по-късно порасналите вече деца да възпитат на уважение и привързаност към оперното изкуство и своите деца.

Цикъл за деца

 

Приказната история за „Червената шапчица“ по музика на Александър Владигеров и текст на песните на Иван Свежин Теофилов, децата ще могат да видят на 1 март от 11 часа, а на 6 март младите почитатели на оперното изкуство са поканени да се насладят на адаптираната версия за деца на операта „Рейнско злато“ на Рихард Вагнер.
 
Образователната инициатива „Пеещите пътни знаци”, възпитаваща чрез музика и театър малчуганите със значението на пешеходната пътека, светофара, ролята на регулировчика и по-важните видове пътни знаци също е застъпена в програмата за март и ще бъде представена пред децата на 7 и 15 март от 11 часа.
 
На 8 и 29 март от 11 часа децата ще имат възможност да видят „История с патоци, Мечо и Лиса“. Приказка, в която децата освен да разберат, че доброто винаги побеждава, ще могат да научат повече и за приятелството в гората и за приключенията на любознателния Мечо, който иска да знае всичко за света около него.
 
Място в детската програма намира и прочутата опера на Волфганг Амадеус Моцарт „Вълшебната флейта”. Адаптираната версия деца, носеща радост, светлина и оптимизъм и разказваща за сблъсъка между доброто и злото, за приятелството и любовта ще може да бъде видяна на 13 и 14 март от 11 часа.
 
На 14, 27 и 28 март от 16 и 11 часа децата са поканени да видят и спектакъла „Мечо пух“, от който ще научат повече за приключенията на Мечо и приятелите му - Зайо, Прасчо, Кенга, Ру, Бухалът, Йори и приказните цветя.
 
Познатата на всички история за „Трите прасенца” , е поредното заглавие в афиша на детската програма на Софийската опера и балет. За перипетиите, през които преминават героите Пуф, Паф и Пиф, децата ще научат в насрочените за 20 и 21 март от 11 часа спектакли.
 
В афиша на Софийската опера и балет за март  е включена и семейната опера „Аполон и Хиацинт“ от Волфганг Амадеус Моцарт, създадена от детето – чудо, както е наричан композитора, когато е бил на 11 годишна възраст. В основата на сюжета и е история от гръцката митология, а посланието, което операта носи е за приятелството и истинската любов между боговете и хората. Спектаклите са на 7 март от 16 часа и на 22 март от 11 часа.
 
Билетите за всички спектакли на Софийската опера и балет са в продажба на касата на Операта на ул.” Врабча” 1, както и на касите на Easy Pay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и
Е-pay go  и в интернет на адрес: operasofia.bg.

<редактор: ИВан Върбанов>

The News BG Reporter / Нюз БГ Репортер:  https://newsbgreporter.com/


Ivan varbanov 100Иван Върбанов

The News BG Reporter Нюз БГ Репортер