Джон Абенанти с дебют в балета "Корсар" в Софийската опера
17 фев 2020

Джон Абенанти с дебют в балета "Корсар" в Софийската опера

Американецът Джон Абенанти, който е част от балетната трупа на Софийската опера ще дебютира в ролята на Конрад в балета „Корсар“ от Адолф Адам. Спектакълът ще се играе на 20 и  22 февруари от 19.00 ч.  Джон Абенанти  се превръща в един от новите любимци на публиката.

На 20 февруари  участват премиер-солистите: Боряна Петрова, София Цуцакова, Александър Александров, Трифон Митев.

На 22 февруари участват премиер-солистите: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Памела Пандова, Георги Банчев, Трифон Митев.

600 6862177 128

Диригент и на двете дати е маестро Борис Спасов.

John Abenanty 1 600 600

Джон Абенанти е солист на балета в Софийската опера и балет. Той е на 25 години, от Бруклин, Ню Йорк. Избира България за свой дом. През 2017 година пристига в София и е приет в балетната трупа на първия ни оперен и балетен театър. За краткия си престой у нас той твърди, че вече обича страната ни и българите, защото уважават хората на изкуството.

Джон се яви на 28-то издание на Балетната Олимпиада във Варна през 2018 година и достигна до трети кръг, заедно със своята партньорка София Цуцакова. В журито беше и легендарният Владимир Василев, който даде висока оценка на младия балетист.

600 7R8A9847 1 2

В „Корсар“ Джон Абенанти ще впечатли публиката, която ще види в него един уверен и одухотворен балетист.  Обикновено Абенанти танцува с упех сложна балетна класика. 

600 66c1369f47d3e815ea2a9b9f44272b12

Хореографията на „Корсар“ е на Елдар Алиев, който е автор на либретото и художник по осветлението на своята оригинална и динамична версия на балета „Корсар“. Премиерата на този балетен шедьовър беше на 24 ноември 2017 година. От тогава до сега тази постановка е търсена и чакана от ценителите на балетното изкуство.

600 Bolshoi
Балетният спектакъл "Корсар" се игра с огромен успех  и на сцената на Болшой театър в Москва по време на гастрола на Софийската опера през 2018 г., където беше посрещнат изключително сърдечно от руската публика.

Географският район на гастролите на Елдар Алиев обхващат повече от 40 страни по света и най-престижните сцени: „Кенеди център“ във Вашингтон, Метрополитен опера в Ню Йорк, Парижката опера, Римската опера, Миланската „Ла Скала“, „Ковънт Гардън“ и театър „Колизеум“ в Лондон, Берлинската държавна опера, театър „Белас Артес“ в Мексико, театър „Колон“ в Буенос Айрес, Операта в Сидни и др.

Балетът „Корсар“ е създаден през 1856 г. по едноименната поема на Джордж Байрон, вече нееднократно послужила за основа на много опери и балети. От времето на първата постановка в Париж балетът „Корсар“ е допълван с музика от други композитори, променяна е хореографията, но увлекателният сюжет за приключенията и любовта на благородния морски разбойник остава същият и досега. Музиката на балета Корсар привлича със своята лекота, истински френско изящество и висок вкус.

Само след броени дни ще можем да видим невероятната като изпълнение игра на Джон Абенанти и неговия висок професионализъм.