27 яну 2020

МЮЗИКЪЛЪТ „ШРЕК“ С ПРЕМИЕРА В СОФИЙСКАТА ОПЕРА

Гост-режисьор от Бродуей – Уест Хайлър

Софийската опера представя за първи път в България мюзикъла Шрек от Дейвид Линдзи-Абер и Джанин Тезори - оригинална Бродуейска продукция на DreamWorks Theatricals и Neal Street Productions.

Премиерата е на 14 февруари от 19 часа. Режисьор на „Шрек“ е Уест Хайлър (САЩ). Оригиналната постановка на Бродуей е режисирана от Джейсън Мур и Роб Ашфорд.

Диригент на софийската постановка е Игор Богданов, асистент-диригент Светослав Лазаров,  художник на декорите - Чарлз Мърдок Лукас,  художник на костюмите - Уитни Локър, художник на осветлението - Зак Блейн, тонрежисьор -  Владимир Владимиров, хореография - Риолина Топалова.

Зрелищният мюзикъл е създаден по култовата анимация на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг.

Преводът е на Лора Димитрова, Мирослав Димов и Борис Панкин.

Популярният в цял свят мюзикъл „Шрек“ е подходящ за деца и възрастни.

Уест Хайлър е бродуейски режисьор. Поставял е впечатляващи заглавия, сред които – „Цирк дьо Солей“ (Бродуей/Германия), „Малкият принц“ (Полша),, „Големият ябълков цирк“ (Линкълн център, Ню Йорк), „Панда“ (Национален театър - Пекин), кукления мюзикъл „Авеню Q“ (Столичен куклен театър, София, отличен с наградата ИКАР) и др. Бил е гост-режисьор на Шекспировия фестивал в Грейт Ривър, Нюйорския музикално театрален фестивал, Националния театър на Луисвил Арс Нова и др.

Композиторът на „Шрек“ е Джанин Тезори. Тя е най-уважаваният театрален композитор жена в историята,  с пет Бродуейски мюзикъла и пет номинации за наградите „Тони“. През юли 2019 г. Тезори направи премиера на операта си „Блу“ (либрето: Тейзуел Томпсън) на фестивала „Глимърглас“ в Купърстаун, щата Ню Йорк.

Мюзикълът „Шрек“ има 8 номинации за наградата „Тони“ и е отличен в категорията за най-добри костюми в мюзикъл.

Магичната история на предизвикващото симпатии у публиката зелено чудовище Шрек и приятелите му прочути приказни герои, сред които Пинокио, Питър Пан, Злата фея, Грозното патенце и други по въздействащ начин пред публиката ще разкажат артистите: Константин Икономов, Атанас Йонков, Кръстина Кокорска, Боян Арсов, Цветелин Павлов и др.  В спектакъла участват  балетът и оркестърът на Софийската опера и балет.

Каква е  тайната на Шрек, която той пази до последно в себе си в изпълнение на обещанието си - да върне у дома изгонените от кралството им приказни герои? Дали ще спечели любовта на принцеса Фиона,  държана в плен от огнедишащ дракон в строго охраняван замък?

 Каква ще е развръзката публиката ще може да научи на премиерните спектакли на 14 от 19 часа , 15 и 16 февруари от 11 и от 19 часа и на 18 февруари от 19 часа. Билетите за спектаклите вече са в продажба на касата на Софийската опера и балет и онлайн в мрежите на eventim.bg и Е-pay go.