Хиляда ученици от Перник гледаха "Клетниците" в Софийската опера - в.24часа
10 яну 2020

Хиляда ученици от Перник гледаха "Клетниците" в Софийската опера - в.24часа

На 10 януари хиляда ученици от Перник пристигнаха в София с двадесет автобуса, за да видят известния мюзикъл „Клетниците“, който се игра от 11:00 часа в Софийската опера и балет. С учениците беше и заместник-кмета на община Перник Стефан Кръстев. Преди представлението той благодари от сцената на театъра на директора, академик Пламен Карталов за поканата и за оказания прием, на артистите и на целия състав, който участва в прочутия мюзикъл.

Светослав Лазаров, диригент на спектакъла, поздрави младата публика, ученици от основните училища „Георги Сава Раковски“, „Кракра Пернишки“, „Алеко Константинов“, „Св. Св. Кирил и Методий“, от професионалните гимназии „Св. Иван Рилски“, „Христо Ботев“, „Арх. Йордан Миланов“, „Мария Кюри“, от профилираните гимназии „Христо Смирненски“ и „Симеон Радев“, от спортното училище „Олимпиец“ и др. Присъстваха и ученици от пернишките села Ярджиловци, Драгичево, Рударци и Кладница и др.

Хиляда ученици от Перник гледаха „Клетниците“ в Софийската опера

Ръководството на първия ни оперен театър изказва своята благодарност на Красимир Димитров, дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, за спокойното придвижване на хилядата ученици. Децата бяха видимо развълнувани. Те вървяха в дълга редица от паркираните автобуси край храма „Св. Александър Невски“ до входа на Операта, на ул. „Врабча“.

Хиляда ученици от Перник гледаха „Клетниците“ в Софийската опера

Юлияна Ефремова – началник отдел „Култура“ на община Перник изтъкна, че учениците на Перник полагат началото на една традиция, предложена от заместник-кмета Стефан Кръстев, да посещават представленията на Софийската опера, която ще продължи в бъдеще. Преподавателката по немски език Зорница Василева сподели, че „…нашите деца са жадни за оперни и балетни представления – от най-малките до най-големите, и те с радост пристигнаха за мюзикъла „Клетниците“. Повечето от тях познават романа на Виктор Юго, в адаптирано за учениците издание, и сега се запознават с неговия сценичен вариант.

Преподавателката Даскалова добави, че веднага, още при самата покана да гледат „Клетниците“, са се записали хиляда ученика – не само от Перник, а и от околните села.

Малките деца от третите класове Александър Иванов, Симона Тасева, Андреа Георгиева, Настя Рангелова, Деймион Михайлов, Борислав Юлиянов, Светлин Георгиев и учениците от пети, шести и седми клас като Велислав Данчев, Василена Василева, Петя Петрова, Денислав Радев и др. подчертаха, че родителите им много обичат опера и балет, но нямат време да ги водят на спектакли. Габриела Бранимирова откровено заяви: „Мама обожава операта, но не успява да ме води на спектакли, тъй като е много заета.“

Началната учителка Даниела Павлова също приветства решението на заместник-кмета Стефан Кръстев посещението на представленията на Софийска опера и балет да стане традиция за учениците от Перник.

Спектакълът е в две действия, с 20 минутен антракт, общо 3 часа, но учениците гледаха прехласнати от играта и музиката на „Клетниците“.

След представлението децата се качиха на сцената и се запознаха с актьорите Владимир Михайлов, Орлин Павлов, Паолина Малешкова, Вениамин Димитров, малките Анжелина Денчева, Антон-Марио Петров, които бяха Гаврош и Козета, и им благодариха за чудесното изпълнение, на което присъстваха.

Спектакълът „Клетниците“ продължава да се играе на 10 януари от 19:00 ч., на 11 януари от 11:00 ч. и от 19:00 ч. и на 12 януари от 11:00 ч. и от 19:00 ч.

Най-популярният мюзикъл в света „Клетниците“ триумфира и в душите на децата от Перник. Академик Пламен Карталов сподели, че за него това е най-голямата награда – да види радост и благодарност в очите на толкова много ученици.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8059318