Мюзикълът "Клетниците" за първи път на българска сцена - Полина Гергушева, БТВ
03 ное 2019

Мюзикълът "Клетниците" за първи път на българска сцена - Полина Гергушева, БТВ

Репортаж на Полина Гергушева

За първи път в България най-популярният мюзикъл в света - "Клетниците", ще бъде поставен на сцената на Софийската опера и балет. Премиерата е на 6 декември, а в главната роля - тази на Жан Валжан, влиза един музикант, актьор, певец и баща на 3 деца.

Фантомът на операта, Симо Влаха, любовник на Салма Хайек, Юда, а сега и Жан Валжан. Той има много лица и непоколебима същност. Владимир Михайлов е музикант, част от групите "Сленг", "Риуайнд" и "Екуинокс", с която ни представи на "Евровизия". Но и актьор, превъплътил се в едни от най-желаните мъжки сценични образи.
Влюбен е в мюзикъла, няма актьорско образование, но има 15-годишен опит в различни кино и музикални продукции.

Преди две години го гледахме в българския филм "Възвишение" по романа на Милен Русков и американския "Септември в Шираз", където си партнира с Ейдриън Броуди и Салма Хайек. Тази година грее в мюзикълите "Фантомът на операта" и "Клетниците".

"Точно това съм си мечтал като дете. Даже си спомням бях доста малък, обаче някой ме пита: "Добре, ти какъв искаш да станеш като пораснеш? Казах: актьор, китарист и певец". Тези три неща. Повечето хора ще кажат: "А, той не е завършил НАТФИЗ", ами, да, не съм завършил, но аз се старая всеки път, когато съм сред колеги, да слушам внимателно, да се вглеждам в това как работят на снимачната площадка, да следя процеса. Освен това аз се самообразовам в движение, вярвам, че това е един огромен занаят, който се учи до живот, аз нямам голям его и самочувствие, че съм голям актьор, просто се старая да си върша работата и я върша вече 15 г. в киното.", разказва Влади по време на нашия разговор.

За ролята си в "Септември в Шираз" Влади трябва да отслабне с 8 килограма за 10 дни, да се научи да свири на пиано и да си партнира със Салма Хайек в любовна сцена: "Тази сцена беше една ретроспекция в самата история, в която да се видят едни взаимоотношения, да се види как тя е имала флирт с този семеен приятел, това е едно парти в техния хол, където се вижда, че тя е подпийнала, и отзад на заден план се вижда Ейдриън Броуди, който изиграва един чудовищен етюд на мъжа, който ревнува в тая ситуация."

Какво е успял да открадне от тези двама брилянтни актьори? "Аз, например, го питах за съвет за това как да отслабна. Моят герой в историята трябваше да е в затвора 8 месеца преди неговия, а ние знаем как изглежда Ейдриън Броуди, аз не изглеждах като него. Със Салма Хайек пък събрахме децата, тя поиска да доведа моите деца да се запознаят с нейната дъщеричка. Покани ме на едно лично нейно парти, където чествахме майка й, която е оперна певица. Въобще, много хубави моменти заедно. Едно нещо, което откраднах от нея е, че още на първия ден, когато се запознахме, тя дойде и буквално застана на ей такова разстояние от мене, след това ме прегърна, облегна си главата на рамото ми, въобще скъси дистанцията и аз бях като треснат и не знаех защо е това. Много бързо осъзнах, че ние по този начин можем за няколкото дни преди да снимаме да се почувстваме по-близки".

От всички роли досега, казва, че тази на Юда в "Исус Христос суперзвезда" е сбъднатата му детска мечта. Защо Юда? "Може би съм усетил, че в тази рок опера и в тази пиеса двамата са равнопоставени и Юда е този, който води действието и задава важните въпроси, на които всеки зрител сам трябва да си отговори, защото Исус така и не му дава отговорите, които той търси".

Влади Михайлов е щастлив от начина, по който се е развила кариерата му: "Имал съм възможност да работя с музиканти, които безкрайно съм харесвал и уважавал преди да започна да работя с тях като Миро Иванов от "Сафо", първата ми група, с която се чу за нас. След това с Борислав и Румен Бояджиеви, синовете на Румен Бояджиев от "ФСБ", с които и до ден днешен работим заедно. Сега, с група "Сленг", когато бях в "Сафо" Дими идваше на наши концерти, аз - на техните, говорили сме си като приятели. Имал съм възможност да работя с "ТЕ" с "Д2" и с още много други хора. Така че, включително до Кристиян Костов на Евровизия, там пък станахме по-близки с Бобо, с който направихме новата песен на "Сленг" - "Бели петна", т.е. целия ми път ме е водил през различни случки и в чужбина и у нас, а сега и на театралната сцена, операта и музикалния театър. Нямам дързостта да стъпя на театрална сцена без да стана въпрос за мюзикъл(...) и не знам ,ако някой ме покани в театрално представление, дали бих се съгласил, имам ужасен страх и респект.

В момента Влади се подготвя за голямо предизвикателство - ролята на Жан Валжан в "Клетниците", а успоредно с нея ще можем да го гледаме отново и във "Фантомът на операта".

"Ако преди години някой ме беше попитал: "Добре, бе, защо свириш на китара?", аз не можех да кажа, "Добре, защо ходиш на френски?" - ами, интересно ми е, "А защо искаш да станеш актьор?" - пак на всички тези въпроси не съм можел да отговоря, докато един ден не ми се обадиха по телефона и не ми казаха: "Ела на един кастинг, но трябва да можеш да свириш, да пееш на френски и да си направиш ролята и ето как се събират нещата без да знаеш защо и как."

https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/mjuzikalat-kletnicite-za-parvi-pat-na-balgarska-scena.html