Привилегията  да възпитаваш с изкуство - Румяна Петкова, СУ"Райчо Каролев" Габрово
28 окт 2019

Привилегията да възпитаваш с изкуство - Румяна Петкова, СУ"Райчо Каролев" Габрово

На 26.10.2019 г. 48 седмокласници от СУ „Райчо Каролев“, заедно със своите ръководители, се насладиха на постановката „Вълшебната флейта“ от Волфганг Амадеус Моцарт на сцената на „Националната опера и балет“.

Събитието стана възможно благодарение на одобрен проект по Национална програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Ръководител на проекта е старши учител по музика Румяна Петкова.

Изборът на оперна творба не беше случаен. В информационното ни общество едно дете лесно достига до различни забавни музикални стилове. По-трудно е да бъде усвоена една творба с по-обемно съдържание от музикално-сценичните жанрове. Точно тук е отговорната роля на музикалния педагог и културните институции да преведат ученика увлекателно по пътя на ГОЛЯМОТО изкуство. Негов храм е сцената на Софийската опера и балет с вдъхновителя Академик Пламен Карталов. Успехите на постановките в последните години са впечатляващи, а интересът към тях е огромен.

В предварителна подготовка в часовете по музика бяха разгледани елементите на жанра опера, видовете певчески гласове, групите инструменти в оркестъра. Биографията и творчеството на В. А. Моцарт се изучаваха с помощта на видео материали на мултимедия и изпълнения на ученици, които се обучават да свирят на пиано.

Специално внимание беше отделено на правилата за културно поведение на възпитаната публика.

В осъществяването на проекта бяхме подкрепени от ръководството на училището в лицето на неговия директор д-р Богдан Андреев. Неговият интерес и усилия всички условия на програмата да бъдат изпълнени допринесе за качеството на реализацията.

На родителските срещи, които бяха проведени за запознаване с предстоящото събитие, всички приветстваха идеята и подкрепиха с готовност избора ни на постановка.

Оттук започнаха контактите ни с Националната опера и балет, по-специално с нейния PR Галина Минчева. Получихме пълно съдействие в желанието ни да научим и видим повече за самия спектакъл и операта като институция.

В самия ден на посещението бяхме посрещнати с радост и почитание, и любезно въведени на камерната сцена от режисьора на спектакъла Юлия Кръстева. Изключително внимание получихме при настаняването на всички ученици.

Самият спектакъл беше празник за духа и сетивата. Адаптираната версия за деца, пъстрите костюми, използването на мултимедия, изключително младият състав и впечатляващи изпълнения плениха учениците. Оркестърът майсторски акомпанираше, а жизнерадостният хумор правеше връзката с творбата още по-непринудена.

600 P1030223

За благодарност към изпълнителите Никола Спасов от VII В клас представи „Волынка“ от Леополд Моцарт на пиано. Калина Георгиева от VIIБ клас подари своята картина-афиш на „Вълшебната флейта“ с интерпретацията си на либретото.

600 P1030225

Своя поздрав на електронна китара отправи и Константин Калоферов от VII В клас. Неговата музикална биография е впечатляваща – в последните пет години завоюва първи места в Национални конкурси в различни градове на страната, а в Международния конкурс „Звукът на времето“ в град Велико Търново през 2018 и 2019 год. печели съответно Гран При и първо място. Негов учител е Радослав Талев.

600 P1030227

Лично Юлия Кръстева показа на учениците голямата сцена на операта и им разкри много от тайните на подготовката на оперните спектакли.

600 P1030230

Седмокласниците останаха в плен на високото изкуство. Всички ние – ученици и учители си пожелахме пак да бъдем гостоприемно приети в уютния дом на изкуството – Националната опера и балет, гр. София.

150 Rumiana PetkovaПриемете нашата благодарност за сърдечното домакинство и добронамереност към нашите ученици, за загърбения търговски интерес в полза на високите стойности. За сърцатата отзивчивост Ви благодарим, а благодарността е памет на сърцето.

Бъдете вдъхновени и вдъхновяващи, заобиколени с колеги и публика, подкрепящи вашите усилия и смислени проекти.

Румяна Петкова
ст. учител по музика



600 IMG 20191026 094732Калина Георгиева от VIIБ клас подари своята картина-афиш на „Вълшебната флейта“ с интерпретацията си на либретото.