Световен ден на операта, който насърчава стойността на оперното изкуство за обществото - Ерих Вехтер диригент
25 окт 2019

Световен ден на операта, който насърчава стойността на оперното изкуство за обществото - Ерих Вехтер диригент

Тази година 25-и октомври е обявен за Световен ден на операта.

Днес празнуваме оперните театри и техните артисти заради работата, която вършат за обществото, особено в град като София.

Когато за първи път дойдох в София, участвах в представянето на „Пръстена на Нибелунга“ от Вагнер пред международна публика и  това беше първият „Пръстен“ на Балканите.

Решението на режисьора Пламен Карталов да направи тази велика творба на немски език с ансамбъл, който не владее езика, беше доста рисковано. Но големият успех доказа, че това е било правилното решение.

 След тази продукция последва „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“, скоро ще се постави и „Електра“ от Рихард Щраус. Така големият немски репертоар намери нов дом в София и редовно се играе на сцената на Софийска опера и балет, за което предизвиква голямо уважение.

Освен италиански, руски и френски репертоар, Софийската опера и балет се грижи и за българските оперни композитори.

Но това не е всичко забележително в този музикален дом. При първото ми посещение тук, пред входа срещнах много майки с малки деца. За да разбера защо са в операта, ги последвах по стълбите нагоре ..... и се озовах на концерт за бебоци.

По пътя към новия ми офис чух шум от сцената и видях, че точно в този момент ще започне детска опера.

По този начин, операта наистина служи на всички поколения на обществото. Нека децата се научат да чуват и да чувстват какво означава музика и как тя музиката им говори. И нека по-възрастните никога не го забравят.

Това, което правим всяка вечер, идва от сърцата ни и нека да отиде директно в душата на нашите слушатели и зрители.

В заключение желая на Софийска опера и балет днес, на Световния дена на операта, неспирен успех в нейната работа и разпознаваемост от цялото общество!

Ерих Вехтер диригент.