„Зографът Захарий” и неговата греховна любов - В. ТРУД

Захарий Зограф - aвтопортрет, преди 1853 г. Захарий Зограф - aвтопортрет, преди 1853 г.

Режисьор е Зорница София

Вече е традиция Софийската опера да открива новия си сезон с българска опера. След “Борислав” на маестро Георги Атанасов и “Янините девет братя” на Любомир Пипков дойде ред и на най-новата премиера – “Зографът Захарий” от Марин Големинов. Сезонът 2019/2020 започва на 11 и 13 октомври с камерната опера, която е по либрето на Павел Спасов и неговата монодрама “Греховната любов на Зографа Захарий”.

Портрет на Християния, съпругата на брата на Захарий – Борис.

Художникът, дълбоко влюбен в най-забранената от всички жени – съпругата на брат си, е разкъсван между предаността към Димитър и любовта. Любовта става причина и за смъртта на художника. През пролетта на 1853 г. в Самоков пламва епидемия от тиф. Съпругата на художника Димитър Зограф Християния също са разболява и умира. Захарий се заразява от нея и на издъхва на 14 юни 1853 година. Резултат на обсебващата греховна любов е портретът на Християния, рисуван около 1840 г. Той е първият женски портрет в българската живопис. Захарий Зограф е основоположник на светската живопис у нас и внася битови елементи в църковната иконопис и стенопис, в това число и свои автопортрети.

Диригент на премиерата ще бъде Велизар Генчев, а режисьор – известната с филмите си “Мила от Марс”, “Прогноза” и “Воевода” Зорница София, която има зад гърба шест телевизионни сериала, сред които “Дървото на живота” и “Откраднат живот” и награждавания театрален спектакъл “Когато дъждът спря да вали”.

Целият актьорски състав е от млади певци. Валентин Ватев и Николай Войнов ще влязат в ролята на интересния образ на Захарий Зограф. Веселин Михайлов изпълнява ролята на Димитър, брата на Захарий. Димитър е трагичен образ – той трябва да запази братската си обич към Захарий в сянката на настъпващата смърт на жена си Християния. Силвия Тенева и Стефани Кръстева изпълняват ролята на Християния. В ролята на майката ще влезе Румяна Петрова. Ангел Антонов е Клисар и Четец. Тези роли, както подчертава певеца са предизвикателство за него.

Николай Павлов, Илия Илиев и Стефан Владимиров са трима ктитори, църковни дарители, които служат на богоугодни дела. На този изпъква още по-ярко светският образ на Зографа Захарий.

Сценограф е Чавдар Гюзелев, автор на костюмите – Марта Миронска.

В първата премиера на това произведение през 1972 г. главната роля е изпълнил Никола Гюзелев – самият той талантлив художник. Режисьор е бил Михаил Хаджимишев, художник – Ани Хаджимишева и диригент – синът на композитора Камен Големинов.

https://trud.bg

Новини и събития